Pacjenci chirurgiczni to grupa chorych szczególnie narażonych na ryzyko rozwoju powikłań bezpośrednio związanych z prowadzonym leczeniem.
POLECAMY
Czy można choć w niewielkim stopniu temu zapobiec i w optymalny sposób przygotować pacjenta do zabiegu? O czym należy pamiętać, planując interwencję żywieniową? Jakie czynniki wziąć pod uwagę? Kiedy rozpocząć wsparcie żywieniowe?
Prawidłowy stan odżywienia ma kluczowe znaczenie i bezpośredni wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu oraz właściwy przebieg wszystkich procesów. Szczególnie istotne jest to w sytuacji choroby oraz intensywnego leczenia, które wymagają zwiększonych nakładów metabolicznych/energetycznych. Odpowiednie przygotowanie organizmu, poprzez zbudowanie rezerw (w postaci m.in. masy mięśniowej), dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie oraz indywidualnie dostosowanej aktywności fizycznej, jest kluczowe dla właściwej odpowiedzi organizmu na leczenie i szybszy powrót do zdrowia. By to osiągnąć, niezbędna jest wstępna ocena stanu odżywienia, niezwykle ważna dla rokowania dalszego procesu leczenia [1].
W kontekście pacjentów chirurgicznych niedożywienie powoduje m.in. spowolnienie procesów gojenia i wydłużenie fazy zapalnej. Jak dowiedziono, niezamierzona utrata już 15–20% beztłuszczowej masy ciała (LBM) w okresie poprzedzających zabieg 6–12 miesięcy zaburza i spowalnia procesy gojenia. Z kolei urata powyżej 30% masy ciała sprzyja rozejściu rany po zabiegach, wiąże się również z całkowitym zatrzymaniem procesów gojenia do czasu przynajmniej częściowej odbudowy beztłuszczowej masy ciała. Przebieg leczenia jest więc bezpośrednio powiązany ze stopniem utraty LBM [2–4].
Wstępna ocena stanu odżywienia jest kluczowa dla plan...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!