Jak codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na oczekiwaną długość życia?

Zapobieganie chorobom

Wybory żywieniowe mają kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia, a więc również mają wpływ na nasze samopoczucie. Trudno uwierzyć, ale obecnie szacuje się, że dietetyczne czynniki ryzyka są odpowiedzialne za 11 mln zgonów na całym świecie. Z tego względu przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych wydaje się najwłaściwszą strategią, która pomogłaby we wdrażaniu korzystnych zmian w dokonywanych codziennie wyborach żywieniowych, co z kolei mogłoby przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Z uwagi na fakt, że takowe podejście dla wielu osób może stanowić nie lada wyzwanie, jak nigdy dotąd potrzebny jest rozwój metod innowacyjnych, takich jak te opierające się na dowodach najnowszych wysokiej jakości badań epidemiologicznych w zakresie żywienia. Okazuje się, iż wykorzystanie takich danych, jak te pochodzące z obserwacji przeprowadzonych w ramach badania Global Burden of Disease (2019), może stanowić wysokiej jakości źródło informacji, które pozwoli na opracowanie narzędzi prognostycznych w celu określenia wpływu codziennych wyborów żywieniowych na oczekiwaną długość życia w poszczególnych regionach świata. Osoby, które do momentu przeprowadzenia badania podążały za zachodnim wzorcem pokarmowym, po wprowadzeniu zmian jak zwiększenie dziennego spożycia pokarmów roślinnych, takich jak rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa i jego produktów, uzyskały kilka dodatkowych lat życia w zdrowiu. Okazuje się, że chociaż największy efekt w zakresie wydłużenia szacowanej długości życia wystąpił u tych, którzy zmiany te wprowadzili wcześniej (np. w pierwszej połowie życia, tzn. młodzi dorośli, młodzież), modyfikacje wdrożone również u starszej populacji (seniorzy), choć w mniejszym stopniu, również mogłyby się przyczynić do pozyskania zdrowych lat życia. W konsekwencji zrozumienie potencjału zdrowotnego różnych grup żywności może umożliwić populacjom na całym świecie osiągnięcie realnych i znaczących korzyści zdrowotnych, tym samym przyczyniając się do wydłużenia życia w witalności i pełnej sprawności.

Żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Szacuje się, że na całym świecie, dietetyczne czynniki ryzyka zdrowotnego są przyczyną ponad 11 mln zgonów rocznie [1]. 

Aż trudno uwierzyć, że w samym 2017 r. ukazało się ponad 250 tys. artykułów naukowych, które związane były tematycznie ze zdrowiem oraz żywieniem człowieka, a także z tym, jak codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na zdrowie i ryzyko chorób. Wśród wspomnianych publikacji znacząca liczba artykułów przeglądowych oraz metaanaliz jednoznacznie potwierdziła wpływ różnych grup żywności, w tym owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i rafinowanych, orzechów i roślin strączkowych, ryb, jaj, mleka i nabiału, mięsa zwierzęcego i jego produktów, a także napojów słodzonych cukrem nie tylko na ogólny stan zdrowia, ale również na ryzyko przedwczesnej śmierci lub rozwoju chorób przewlekłych związanych z postępem cywilizacyjnym, takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy otyłość.

POLECAMY

Czy optymalizacja diety okaże się pomocna w poprawie zdrowia i zmniejszeniu ryzyka choroby? 

Wybory żywieniowe w dużej mierze determinują stan naszego zdrowia oraz ryzyko rozwoju choroby.

Aby podejmować lepsze decyzje żywieniowe, potrzebne są innowacyjne metody, które pomogą ich dokonywać. Jedną z nich okazuje się niedawno opracowana metoda oceny wpływu codziennych wyborów żywieniowych na przewidywaną długość życia w zdrowiu, opublikowana w prestiżowym magazynie naukowym „PLOS Medicine Journal” przez norweskich naukowców z Uniwersytetu w Bergen [2]. 

Głównym celem badań było lepsze zrozumienie wpływu wyborów żywieniowych dokonywanych przez konsumentów populacji ogólnej na zdrowie...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    PhD, BSc; otrzymała tytuł doktora nauk biomedycznych, ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka, na brytyjskiej uczelni Ulster University w 2022 r. Na tej samej uczelni ukończyła również licencjat w dziedzinie nauk biomedycznych 2018 r. z wyróżnieniem. W ramach doktoratu w instytucie Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) na Ulster University (Irlandia Północna, UK) zajmowała się wpływem ekspozycji na metylek rtęci (MeHg) w ramach diety bogatej w ryby i owoce morza na zdrowie człowieka oraz na ryzyko choroby autoimmunologicznej. Obecnie jest pracownikiem naukowym w instytucie APC Microbiome na University Collage Cork w Irlandii, gdzie zajmuje się mechanizmem działania probiotyków oraz postbiotyków na zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet w wieku rozrodczym oraz małych dzieci

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI