Żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Szacuje się, że na całym świecie, dietetyczne czynniki ryzyka zdrowotnego są przyczyną ponad 11 mln zgonów rocznie [1].
Aż trudno uwierzyć, że w samym 2017 r. ukazało się ponad 250 tys. artykułów naukowych, które związane były tematycznie ze zdrowiem oraz żywieniem człowieka, a także z tym, jak codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na zdrowie i ryzyko chorób. Wśród wspomnianych publikacji znacząca liczba artykułów przeglądowych oraz metaanaliz jednoznacznie potwierdziła wpływ różnych grup żywności, w tym owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i rafinowanych, orzechów i roślin strączkowych, ryb, jaj, mleka i nabiału, mięsa zwierzęcego i jego produktów, a także napojów słodzonych cukrem nie tylko na ogólny stan zdrowia, ale również na ryzyko przedwczesnej śmierci lub rozwoju chorób przewlekłych związanych z postępem cywilizacyjnym, takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy otyłość.
POLECAMY
Czy optymalizacja diety okaże się pomocna w poprawie zdrowia i zmniejszeniu ryzyka choroby?
Wybory żywieniowe w dużej mierze determinują stan naszego zdrowia oraz ryzyko rozwoju choroby.
Aby podejmować lepsze decyzje żywieniowe, potrzebne są innowacyjne metody, które pomogą ich dokonywać. Jedną z nich okazuje się niedawno opracowana metoda oceny wpływu codziennych wyborów żywieniowych na przewidywaną długość życia w zdrowiu, opublikowana w prestiżowym magazynie naukowym „PLOS Medicine Journal” przez norweskich naukowców z Uniwersytetu w Bergen [2].
Głównym celem badań było lepsze zrozumienie wpływu wyborów żywieniowych dokonywanych przez konsumentów populacji ogólnej na zdrowie...