Wpływ pożywienia na losy leku w organizmie nadal jest tematem, który przez wielu traktowany jest po macoszemu. Spora część pacjentów i lekarzy jest nieświadoma bądź bagatelizuje problem. Tymczasem zmiana kinetyki leku pod wpływem składników zawartych w pożywieniu może znacząco wpłynąć na efekt terapeutyczny, którego nasilenie bądź osłabienie może być nie do przewidzenia.
Tylko 60% amerykańskich lekarzy rodzinnych potrafiło wyjaśnić istotę interakcji leków z pożywieniem. W Polsce co drugi pacjent w ogóle nie jest świadomy istnienia problemu, a nawet 1/3 takich interakcji może być istotna klinicznie i narażać na nieoczekiwane powikłania.
POLECAMY
Najwięcej interakcji między środkami leczniczymi a składnikami odżywczymi zachodzi na etapie wchłaniania. Spora część osób przyjmujących leki nie zwraca uwagi, czy dany lek należy spożywać na czczo, podczas posiłku lub niezależnie od niego. Na zmniejszenie wchłaniania leków mają wpływ bogatobiałkowe pokarmy, gdyż zwalniają one proces opróżniania żołądka. Również takie produkty jak herbata czy obfitujący w jony wapniowe nabiał mogą osłabiać proces wchłaniania...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!