Wokół nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej, potocznie nazywanej nietolerancją pokarmową (NP), krążą różne mity. W artykule znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
POLECAMY
Dlaczego warto wykonać badanie w kierunku nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej?
Celem diagnostyki NP jest rozpoznanie produktów, które wywołują przewlekły stan zapalny. Produkty nadmiernie aktywują układ odpornościowy, co może prowadzić do jego zaburzeń, a w efekcie do osłabienia jego funkcji. Nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego będącego elementem błony śluzowej jelita ma wpływ na cały organizm i może mieć znaczenie w przebiegu chorób o podłożu zapalnym [1–4].
Oczywiście żywność wywołująca nadwrażliwość to niejedyny element układanki, ale diagnostyka w kierunku NP może wspierać proces wyciszania stanu zapalnego i następczej poprawy stanu zdrowia w wielu jednostkach chorobowych.
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna a klasyczna alergia pokarmowa
Oba zjawiska są ze sobą mylone, ponieważ nie dość, że w obu przypadkach objawy mogą być podobne, to dodatkowo mogą ze sobą współistnieć. Wspólnymi dla nich manifestacjami są: nieżyt nosa, zapalenie zatok, problemy skórne, zaburzenia ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle. Obie opisywane reakcje zachodzą z udziałem układu odpornościowego, dlatego osoba, która ma osłabiony układ odpornościowy, może być dotknięta zarówno NP, jak i alergią. Najważniejszymi z różnic między NP a klasyczną alergią (z udziałem IgE) są: mechanizm powstawania reakcji, który ma wpł...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!