Dietoterapia jako wsparcie leczenia egzemy u dzieci i dorosłych

Zapobieganie chorobom

Częstość występowania alergii wykazuje wyraźną tendencję wzrostową, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Mówi się nawet o ogólnoświatowej „epidemii alergii”. Znaczący udział stanowią alergie na pokarmy. Problem ten jest spotykany u ok. 5–8% dzieci oraz 1–5% dorosłych [1].
W niniejszym artykule opisano egzemę jako rodzaj alergii kontaktowej oraz przedstawiono zalecenia żywieniowe skierowane do dzieci i dorosłych, które w znaczny sposób mogą wpłynąć na przebieg oraz leczenie tego rodzaju stanu zapalnego skóry.
Wyprysk, inaczej egzema (łac. eczema), jest powierzchownym stanem zapalnym skóry wywołanym różnymi czynnikami zewnątrz- i wewnątrzpochodnymi. Główną przyczyną powstania egzemy jest alergia, a jej przebieg może przybierać różne formy nasilające się w poszczególnych okresach życia [2]. Alergia skórna wywołana jest przez antygen, który powoduje niepożądaną reakcję układu immunologicznego w organizmie, a reakcja ta może wystąpić po spożyciu pokarmu, leku zawierającego daną substancję chemiczną bądź roślinną czy też w kontakcie z tworzywami sztucznymi, metalami itp. [3].

POLECAMY

Przyczyny egzemy

Obecnie choroby skóry uznawane są za choroby cywilizacyjne, co oznacza, że niezależnie od czynników genetycznych i immunologicznych zaangażowanych w ich rozwój niezwykle ważną rolę odgrywają czynniki środowiskowe, co w konsekwencji przyczynia się do istotnego wzrostu zachorowań [4]. Egzema to choroba mająca postać ostrego lub przewlekłego stanu zapalnego skóry. Jej podłoże jest nieinfekcyjne i zazwyczaj przebiega w czterech etapach: rumień, pęcherzyk, wysięk, strupy. Objawom towarzyszy świąd o różnym nasileniu [2, 5].
Pomimo prowadzonych obecnie wielu badań nad patogenezą tej choroby skóry, przyczyny i mechanizmy powstawania egzemy nie są dokładnie znane i wyjaśnio...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI