Pomysłodawcą popularnej diety dr Budwig jest niemiecka naukowiec dr Johanna Budwig (ur. 30.09.1908 r., zm. 19.05.2003 r.). Dr Budwig, wykształcona w zakresie biochemii, farmacji i nauk przyrodniczych, lata temu zaobserwowała, że wysokoprzetworzone kwasy tłuszczowe negatywnie oddziałują na organizm człowieka, a niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może być przyczyną plagi chorób XX wieku, takich jak nowotwory, choroby serca czy cukrzyca.
Główną zasadą diety dr Budwig jest dostarczanie do organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci wysokolinolenowego oleju lnianego, nazywanego olejem budwigowym (od nazwiska dr Budwig) [1, 2]. Dr
POLECAMY
Budwig w trakcie własnych badań naukowych zaobserwowała, że próbki krwi osób chorujących na raka mają pewne deficyty, brakuje w nich fosfatydów, lipoprotein i właśnie, wspomnianych już wcześniej, kwasów tłuszczowych omega-3. W związku z tym za nadrzędny cel terapii żywieniowej uznała dostarczanie wraz z dietą kwasu α-linolenowego (kwas omega-3 charakteryzujący się 18 atomami węgla i trzema wiązaniami podwójnymi w cząsteczce). Oprócz choroby nowotworowej stosowanie diety dr Budwig zaleca się także w takich schorzeniach, jak:
- choroby gruczołu krokowego,
- choroba Alzheimera,
- stwardnienie rozsiane,
- choroby...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!