Czarny imbir (Kaempferia parviflora), zwany również tajskim żeń-szeniem, to roślina o właściwościach leczniczych z rodziny Zingiberaceae [1]. Jej kłącza były wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej, głównie na obszarach tropikalnych – w Tajlandii, Malezji i przyległych im wyspach [1].
W szeregu badań wykazano, że czarny imbir charakteryzuje się szerokim spektrum działania, od właściwości przeciwzapalnych, antyalergicznych czy przeciwnowotworowych, po kardioprotekcyjne, antybakteryjne, przec...

ABC prawidłowego żywienia , Otwarty dostęp
20 grudnia 2021
NR 6 (Grudzień 2021)
Czarny imbir – tajskie panaceum?

Najnowsze doniesienia dietetyczne
11 stycznia 2019

Refluks i Helicobacter pylori z punktu widzenia lekarza
11 stycznia 2019

Refluks i Helicobacter pylori z punktu widzenia dietetyka
11 stycznia 2019