Od wielu lat dietetycy, naukowcy oraz specjaliści ds. żywienia promują zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych (głównie pochodzenia zwierzęcego) tłuszczami nienasyconymi, czyli roślinnymi. Edukacja konsumentów w tym zakresie przyczyniła się do zmian w strukturze spożycia tłuszczów w Polsce, a tym samym wzrostu konsumpcji olejów. Jednym z najchętniej wybieranych obecnie olejów jest olej rzepakowy, choć sporą popularnością cieszą się również oliwa z oliwek i olej kokosowy.
Olej rzepakowy – najchętniej wybierany
Według badania przeprowadzonego w 2017 roku na zlecenie kampanii „Pokochaj olej rzepakowy” 82% badanych polskich konsumentów zadeklarowało stosowanie oleju rzepakowego przynajmniej raz w tygodniu, co daje mu pierwsze miejsce spośród innych olejów. Na drugim miejscu znalazła się oliwa z oliwek – 64% badanych zadeklarowało jej używanie przynajmniej raz w tygodniu. Na wysokim czwartym miejscu znalazł się natomiast olej kokosowy, stosowany przynajmniej raz w tygodniu przez 25% respondentów. Olej ten odnotował również najwyższy, istotny statystycznie wzrost stosowania, który w porównaniu z rokiem 2014 (2% respondentów używało tego oleju) wyniósł aż 23 punkty procentowe [1].
POLECAMY
Zawartość kwasów tłuszczowych w wybranych popularnych olejach (Źródło: Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda. Krzymański i wsp., Warszawa 2009, United States Department of Agriculture Agricultural Research Service. National Nutrient Database for Standard Reference Release. [//ndb.nal.usda.gov])
Olej rzepakowy został doceniony przede wszystkim za dostępność, uniwersalność, możliwoś...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!