Bakterie z rodzaju Clostridium są częstą przyczyną ostrych i przewlekłych stanów zapalnych jelit. Nosicielstwo C. difficile w badaniach populacyjnych u ludzi w Europie i USA wynosi 2–3%, a w Japonii 4,2–17,5% [5]. Natomiast wśród hospitalizowanych sięga ok. 14% pacjentów na oddziałach ostrych przyjęć oraz ok. 20% na oddziałach opieki długoterminowej [1].
Do zakażeń najczęściej dochodzi w środowisku szpitalnym – bakterie mogą przenosić się z człowieka na człowieka.
Pałeczki Clostridium to rodzaj bakterii beztlenowych, wytwarzających przetrwalniki należące do typu Firmicuites, bytujących w glebie, wodzie, a także w przewodzie pokarmowym zwierząt i ludzi [1]. Większość z nich nie ma właściwości chorobotwórczych. Jednak wiele z nich może przedostać się do ciała poprzez rany lub zakażoną żywność. Bakterie te syntetyzują i uwalniają egzotoksyny – enterotoksyny, które wywierają swoje działanie na komórki jelitowe przewodu pokarmowego, oraz neurotoksyny, które powodują dysfunkcję neuronów [2].
Medycyna od dawna zna choroby wywoływane przez egzotoksyny Clostridium – należą do nich np. botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym produkowanym przez Clostridium botulinum, czy tężec wywołany przez Clostridium tetani, a także zgorzel gazowa, inaczej nazywana gangreną, czyli martwicze zapalenie tkanek wywołane przez pałeczkę Clostridium perfirgens [3].
W l...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!