Olej rzepakowy jest trzecim, zaraz po oleju palmowym i sojowym, najczęściej spożywanym olejem jadalnym na świecie [1]. Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych, co czyni go niezwykle wartościowym [2]. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe przynosi nieocenione korzyści zdrowotne. Regularne spożywanie oleju rzepakowego przyczynia się m.in. do działania przeciwdrobnoustrojowego, przeciwzapalnego, normalizującego masę ciała, przeciwcukrzycowego, przeciwnowotworowego, neuroprotekcyjnego czy kardioprotekcyjnego. Olej rzepakowy swoje właściwości zawdzięcza nie tylko nienasyconym kwasom tłuszczowym, ale również szeregowi innych składników, do których należą m.in. witamina E, flawonoidy, skwalen, karotenoidy, glukorafanina, indolo-3-karbinol, sterole, fosfolipidy czy kwas ferulowy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym, jego regularne spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią w oleju rzepakowym około 90% całkowitego składu kwasów tłuszczowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Nie mogą być syntezowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem [1]. Największy udział mają tu jednak jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) względem nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [3]. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 60% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest bogaty w kwas oleinowy, linolowy i α-linolenow...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!