Cholesterol pod kontrolą – wpływ spożycia oleju rzepakowego na profil lipidowy

Zapobieganie chorobom

Regularne spożywanie oleju rzepakowego normalizuje parametry profilu lipidowego, w tym cholesterol całkowity, cholesterol frakcji LDL, trójglicerydy oraz cholesterol nie-HDL. Jednocześnie spożywanie oleju rzepakowego nie przyczynia się znacząco do zwiększenia stężenia cholesterolu frakcji HDL. Za powyższe właściwości odpowiada zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym jednonienasyconych i wielonienasyconych. Dużą rolę w zmniejszaniu dyslipidemii odgrywają również związki bioaktywne.

Olej rzepakowy jest trzecim, zaraz po oleju palmowym i sojowym, najczęściej spożywanym olejem jadalnym na świecie [1]. Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych, co czyni go niezwykle wartościowym [2]. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe przynosi nieocenione korzyści zdrowotne. Regularne spożywanie oleju rzepakowego przyczynia się m.in. do działania przeciwdrobnoustrojowego, przeciwzapalnego, normalizującego masę ciała, przeciwcukrzycowego, przeciwnowotworowego, neuroprotekcyjnego czy kardioprotekcyjnego. Olej rzepakowy swoje właściwości zawdzięcza nie tylko nienasyconym kwasom tłuszczowym, ale również szeregowi innych składników, do których należą m.in. witamina E, flawonoidy, skwalen, karotenoidy, glukorafanina, indolo-3-karbinol, sterole, fosfolipidy czy kwas ferulowy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym, jego regularne spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią w oleju rzepakowym około 90% całkowitego składu kwasów tłuszczowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Nie mogą być syntezowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem [1]. Największy udział mają tu jednak jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) względem nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [3]. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 60% całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest bogaty w kwas oleinowy, linolowy i α-linolenow...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI