Dołącz do czytelników
Brak wyników

Food Forum Extra

15 lipca 2019

DODATEK NR (Kwiecień 2017)

Celiakia, NNG i inne nietolerancje glutenu

248

Alergie i nietolerancje pokarmowe to coraz częściej pojawiający się problem na całym świecie. Niewątpliwie jest to związane z ogromnym tempem życia, wszechobecnym stresem, zanieczyszczeniem środowiska oraz wysokim stopniem przetworzenia żywności. Celiakia (inna nazwa: choroba trzewna lub enteropatia z nadwrażliwości na gluten) to schorzenie, które dotyczy jelita cienkiego. W przebiegu celiakii dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, rozwijają się zaburzenia wchłaniania, a w następstwie znaczne niedobory pokarmowe. Choroba jest spowodowana niewłaściwą reakcją na gluten występujący w żywności. Warto również zwrócić uwagę na coraz bardziej powszechne nietolerancje i nadwrażliwość na gluten, które nie są typową manifestacją celiakii. W powyższych sytuacjach zalecenie terapeutyczne też polega na eliminacji gluten...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy