ARFID, czyli coś więcej niż zwykły niejadek

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka Otwarty dostęp
   Tematy poruszane w tym artykule  
  • Rozpoznanie i charakterystyka ARFID jako nowo zdefiniowanego zaburzenia jedzenia w DSM-5.
  • Ogromny wpływ ARFID na życie pacjentów i ich rodzin.
  • Różnorodność objawów ARFID.
  • Skomplikowane i heterogeniczne kryteria diagnozowania ARFID według Rachel Brayant-Waugha.
  • Zależność ARFID od nadwrażliwości sensorycznej i wpływ tej nadwrażliwości na ograniczenie spożywanych pokarmów.
  • Strategie terapeutyczne skierowane na minimalizację lęku i unikanie jedzenia.
  • Charakterystyka ARFID i jego różnicowanie od innych zaburzeń jedzenia.
  • Znaczenie odpowiedniego wsparcia rodzinnego i terapeutycznego w leczeniu ARFID.

ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) to zaburzenie polegające na ograniczaniu lub unikaniu przyjmowania pokarmów. Chociaż przypadki dzieci czy osób dorosłych, które wykazują podobną tendencję, były od zawsze, dopiero w 2013 r. zdefiniowano w klasyfikacji DSM-5 zaburzenie ARFID.
ARFID nie ma charakteru krótkotrwałego, a konsekwencje mogą być na tyle poważne, że zarówno sam pacjent, jak i jego rodzina wymagają kompleksowej i starannej opieki terapeutycznej.
Niestety, wiedza na temat ARFID nadal nie jest wystarczająca, dlatego zaburzenie to nie zawsze jest rozpoznawane u pacjentów lub jest mylone np. z neofobią czy jadłowstrętem psychicznym [3, 4, 8].
Rodzice dzieci z zaburzeniem ARFID zgłaszają, że nie wykazują one większego zainteresowania jedzeniem, nie dopytują o nie, a wręcz przeciwnie – stwarzają wrażenie, jak gdyby nigdy nie odczuwały głodu i bardzo długo potrafią wytrzymać bez jedzenia. Należy jednak pamiętać, że osoby z ARFID wykazują pozorny brak zainteresowania jedzeniem, ponieważ chętnie spożywają produkty z grupy preferowanej.
Rachel Brayant-Waugh podaje, że ARFID jest stanem heterogenicznym z czterema odmiennymi kryteriami, które doprowadzają do właściwej diagnozy [1]. Kryteria te to: znaczna utrata masy ciała lub brak przyrostu masy ciała, ograniczona dieta mogąca skutkować niedoborem składników odżywczych, zależność od żywienia przez sondę oraz wyraźna ingerencja w funkcjonowanie psychospołeczne. 
Gillian Harris zaznacza jednak, że nieodpowiednie przyrosty masy ciała są tylko wtedy, kiedy pacjent nie otrzymuje produktów,...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr, logopeda wczesnej interwencji, terapeuta integracji sensorycznej, terapeuta karmienia, terapeuta ręki, instruktor masażu Shantala, pedagog, wykładowca akademicki. Jedyny w Polsce terapeuta metody SOS Approach to Feeding. Właściciel Centrum Terapii Logop w Gdańsku oraz współtwórca Szkoły Terapii Karmienia Od Pestki Do Ogryzka i Wydawnictwa Pestka i Ogryzek. Autor licznych książek dla dzieci i specjalistów. Zawodowo specjalizuje się w terapii dzieci z trudnościami w przyjmowaniu pokarmów 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI