Wspomaganie terapii halitozy za pomocą diety

Zapobieganie chorobom

Terminem „halitoza” (inaczej: łac. fetor ex ore, ang. oral malodor lub bad breath) określa się wyraźny i uporczywy nieprzyjemny zapach z ust, który związany jest z obecnością w wydychanym powietrzu lotnych związków siarki. U podłoża występowania halitozy leżą m.in. zmiany w obrębie jamy ustnej, zaburzenia ogólnoustrojowe, a także rodzaj spożywanego pokarmu. Problem ten dotyczy osób pochodzących z różnych środowisk, natomiast w perspektywie długoterminowej może prowadzić do utrudnienia relacji międzyludzkich, a nawet izolacji społecznej [1–2].

Klasyfikacja i etiologia halitozy

Przyczyny występowania halitozy są złożone i zależą od wielu czynników. Wyróżnia się trzy zasadnicze rodzaje tego schorzenia, których podział zaprezentowano na rys. 1. Halitoza prawdziwa charakteryzuje się występowaniem przykrego zapachu z ust, który wyczuwalny jest zarówno przez osobę cierpiącą na tę chorobę, jak również otoczenie. Dzieli się ona na halitozę fizjologiczną oraz patologiczną. W przypadku tej pierwszej nie stwierdza się zmian chorobowych, a obecność nieprzyjemnego zapachu spowodowana jest zachodzeniem procesów gnilnych w jamie ustnej, zazwyczaj w trakcie snu. Objawy nieprzyjemnego oddechu najczęściej ustępują po porannej higienie lub spożyciu posiłku. Halitoza patologiczna związana jest z występowaniem nieprawidłowości w jamie ustnej lub poza nią, które wymagają odpowiedniej diagnostyki oraz leczenia [1, 3]. Z kolei pseudohalitoza (halitoza rzekoma) oraz halitofobia są zaburzeniami natury psychologicznej, w przebiegu których pacjent uskarża się na występowanie nieprzyjemnego zapachu z usta, pomimo iż w badaniu przedmiotowym nie jest on wyczuwalny [4].

POLECAMY

Szacuje się, że 80–90% przypadków nieprzyjemnego zapachu z ust znajduje swoje źródło w obrębie jamy ustnej (tabela 1) [5]. To wynik niedostatecznej higieny zębów, dziąseł oraz...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż.; magister dietetyki, inżynier biotechnologii, asystent oraz doktorant w Zakładzie Biologii Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu; zajmuje się problematyką związaną z żywieniową terapią chorób metabolicznych oraz zaburzeń dietozależnych, prowadzi badania uwzględniające wieloaspektowy wpływ spożywania składników pokarmowych na stan zdrowia człowieka; jest autorem oraz współautorem publikacji naukowych.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI