Zaburzenia depresyjne są jednymi z najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych na świecie - dotykają one ok. 10-15% populacji rocznie i są trzecią najczęstszą przyczyną prowadzącą do niesprawności i/lub niezdolności do pracy, a wśród osób w wieku 15-49 lat są one aż na drugim miejscu. Występowanie zaburzeń depresyjnych rośnie niemal liniowo nieprzerwanie od 27-29 lat i dodatkowo obserwuje się coraz większy procentowy udział zaburzeń depresyjnych wśród kobiet w każdej grupie wiekowej [1].
Przez wiele lat zrozumienie depresji i jej diagnoza koncentrowały się głównie wokół hipotezy monoaminowej i większość leków przeciwdepresyjnych wykazuje działanie zwiększające ilość neuroprzekaźników – serotoniny i norepinefryny – w szczelinie synaptycznej. Jednakże, pytanie o to czy niska serotonina i/lub norepinefryna/noradrenalina rzeczywiście powodują depresję pozostaje dalej bez odpowiedzi, gdyż liczne próby podejmowane przez naukowców w znalezieniu tej odpowiedzi zawiodły, obecne leczenie dobierane jest na podstawie objawów, a nie diagnostyce laboratoryjnej zaburzeń równowagi biochemicznej mózgu [14]. Powszechnie wiadomo, że ok. 30% pacjentów nie reaguje istotną klinicznie poprawą na zastosowane leki antydepresyjne, a u 70% osób deklarujących znaczną poprawę samopoczucia (mierzoną Skalą Depresji Hamiltona) konieczne było wdrożenie dodatkowych interwe...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!