Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zapobieganie chorobom

16 stycznia 2018

Zielona siła chlorelli w walce ze smogiem

164

Toksyczna Polska

POLECAMY

Nasz kraj zajmuje wysoką pozycję na liście najbardziej zanieczyszczonych w Europie. Dotyczy to zwłaszcza unoszących się w powietrzu drobnych pyłów o średnicy nie większej niż 2,5 mikrometra (tysięcznej części milimetra). Zawierają one m.in. związki siarki i azotu, metale ciężkie oraz amoniak. Najbardziej szkodliwym składnikiem, który pojawia się w wyniku zanieczyszczeń jest Benzo(a)piren będący silnym środkiem rakotwórczym. Pył o średnicy 2,5 mikrometra może przenikać do krwioobiegu, co niekorzystnie wpływa na przebieg licznych chorób serca i zwiększa ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, w szczególności raka płuc. Udowodniono, że w okresach występowania podwyższonych poziomów zanieczyszczenia powietrza, objawy chorób układu krążenia takie jak duszność, niemiarowa praca serca, bóle w klatce piersiowej, czy wyraźny wzrost ciśnienia tętniczego krwi mogą znacznie się nasilić. Czy istnieje rozwiązanie problemu usuwania metali ciężkich z naszego organizmu?

Waleczna chlorella

Pomoc przychodzi pod postacią małej, słodkowodnej algi – chlorelli. Ta od Purella Food  pochodzi z najczystszych, wyselekcjonowanych źródeł z Korei Południowej. Nazywana często multiwitaminą natury jest bogata w witaminy i składniki mineralne, dzięki którym naturalnie odkwasza i oczyszcza organizm. Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są z obecnością sporopoleniny (substancja zawarta w ścianie komórkowej) oraz fitochelatyn. Wiążą one m.in. metale ciężkie a następnie wydalają je z organizmu. Jej błona komórkowa składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. To właśnie dzięki nim chlorella posiada właściwości absorbujące zanieczyszczenia. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa składają się z mikrowłókien celulozowych, które formują ustrukturyzowaną sieć. Szkodliwe substancje zostają „uwięzione” w niej a następnie wydalone z organizmu. Ponadto, zawarte w błonie komórkowej chlorelli polisacharydy, mają właściwości immunostymulujące. Szczególnie dotyczy to makrofagów. Ich głównym zadaniem jest fagocytoza i unieszkodliwianie bakterii, wirusów oraz innych patogenów. Mają one również możliwość fagocytozy drobnych cząstek pyłów. Cząstki stałe (m. in. pyły) zawierają na swojej powierzchni metale ciężkie, bakterie, wirusy i inne patogeny. Makrofagi w sposób nieswoisty fagocytują je i unieszkodliwiają. Wielocukry zawarte w błonie komórkowej chlorelli, których głównymi składnikami są galaktoza, ramnoza, mannoza i ksyloza, pobudzają komórki makrofagów do fagocytozy oraz wydzielania niektórych cytokin.

Chlorellę mogą stosować kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze. Dostępna jest pod postacią tabletek i proszku oraz występuje w produktach Purella Food z linii Enjoy Pure Life jak smoothies, batony czy inne przekąski powstałe w technologii RAW. Idealnym rozwiązaniem w okresie jesienno – zimowym, czyli największego stężenia smogu będzie też codzienne wypijanie zielonego koktajlu
z chlorellą lub suplementacja tabletkami.

Chlorella ma wiele innych zastosowań, które można znaleźć na:

www.purellafood.pl      //www.facebook.com/purellafood/

Przypisy