Zespół cieśni nadgarstka i przewlekłe nieswoiste bóle pleców – neurologiczne choroby zawodowe

Zapobieganie chorobom

Coraz więcej pacjentów z zaburzeniami neurologicznymi zdaje sobie sprawę z roli prawidłowego żywienia w leczeniu schorzeń układu nerwowego i korzysta z porad dietetycznych. Nauka potwierdza niepodważalną rolę sposobu żywienia i wpływu poszczególnych składników diety w prewencji oraz spowolnieniu tempa rozwoju takich chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Parkinsona czy Alzheimera, które dotyczą przede wszystkim osób po 65. r.ż. Tymczasem pojawiają się doniesienia dotyczące zaleceń żywieniowych i suplementacji w neurologicznych chorobach zawodowych ujawniających się już po 40. r.ż. Do najczęstszych problemów należą zespół cieśni nadgarstka i przewlekłe nieswoiste bóle pleców. Niezbędne w leczeniu tych schorzeń jest zastosowanie diety przeciwzapalnej oraz odpowiednich dawek suplementacji kwasów omega-3, kwasu GLA, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Wśród antyoksydantów o najsilniejszym działaniu wskazuje się honokiol.

Znaczenie neurologicznych chorób zawodowych w ostatnich latach wzrasta. Już w latach 2003-2008 obserwowało się zwiększenie liczby orzeczeń przewlekłych chorób zawodowych obwodowego układu nerwowego aż o 79,8%, przy jednoczesnym zmniejszeniu liczby stwierdzonych chorób zawodowych ogółem o 18,8% [1]. 

Do najczęstszych schorzeń z tej grupy zalicza się zespół cieśni nadgarstka (głównie wśród kobiet), a także przewlekłe nieswoiste bóle krzyża. Rolą dietetyka podczas konsultacji jest dokładne przeprowadzenie wywiadu zdrowotnego, gdyż bardzo często pacjent zgłasza się z innego powodu, a dietetyk może zwrócić uwagę na konieczność stosowania odpowiedniej diety i suplementacji w przypadku występowania neurologicznych schorzeń zawodowych. 

POLECAMY

Zespół cieśni nadgarstka i przewlekły zespół bólowy pleców

Zespół cieśni nadgarstka (ang. carpal tunnel syndrome; CTS) to bolesny stan spowodowany obrzękiem i stanem zapalnym nadgarstka i ścięgien palców otaczających nerw pośrodkowy. Nerw ten (zwany także kanałem nadgarstka) znajduje się po wewnętrznej stronie dłoni. Nerw pośrodkowy zapewnia zdolność odczuwania kciuka, palca wskazującego, palca długiego i części palca serdecznego. Dostarcza impuls do mięśnia idącego do kciuka. Zapalenie może być przyczyną obrzęku powodującego ucisk prowadzący do drętwienia, osłabienia i mrowienia z boku dłoni w pobliżu kciuka. Zespół cieśni nadgarstka może się pogłębić, jeśli nadgarstek jest wielokrotnie nadmiernie rozciągany. Powtarzający się ruch nadgarstka przyczynia się do powiększenia obrzęku i ucisku nerwu pośrodkowego. Może to być wynikiem ułożenia nadgarstków podczas korzystania z klawiatury lub myszy, długotrwałym narażeniem na wibracje podczas używania narzędzi ręcznych lub elektronarzędzi oraz każdego innego powtarzającego się ruchu, który nadmiernie rozciąga nadgarstek tak jak podczas pisania na klawiaturze. Kobiety są trzy razy bardziej narażone na zespół cieśni nadgarstka niż mężczyźni. Zespół cieśni nadgarstka jest najczęściej diagnozo...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Dr n. o zdr. Hanna Stolińska - Dietetyk kliniczny. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Obecnie prowadzi własny gabinet. Pomaga osobom z problemem nadwagi i otyłości, cierpiącym na choroby dietozależne, między innymi: insulinooporność, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, choroby stawów, zaburzenia lipidowe, osteoporoza, choroby jelit oraz będącym na dietach alternatywnych (ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych). Prowadzi również szkolenia dla dietetyków i lekarzy oraz wykłady dla dzieci, rodziców i osób starszych. Współpracuje z Narodowym Programem Zdrowia i przy realizacji kampanii społecznych. Bierze udział w programach i projektach naukowo- badawczych. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia telewizyjne, i radiowe oraz pisanie artykułów naukowych i popularnonaukowych. Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych, autorka lub współautorka cenionych książek o odżywianiu.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI