Zaparcie stolca to tematyka, która bardzo często stanowi wyzwanie dla dietetyka klinicznego, a także innych profesjonalistów opieki zdrowotnej. Problem zaparć przewlekłych jest szeroko rozpowszechniony, jego terapia zarówno żywieniowa, jak i farmakologiczna często nie przynosi oczekiwanych rezultatów.
Zaparcie stolca
Według polskich badań epidemiologicznych na zaparcie stolca cierpi ponad 13% populacji kraju [1]. Szczególnie niepokoi fakt, że odsetek pacjentów z zaparciami i innymi dolegliwościami układu pokarmowego stale się zwiększa. Badacze coraz częściej łączą występowanie takich dolegliwości, jak zaparcie, zespół jelita drażliwego czy refluks z dynamiczną zmianą trybu życia społeczeństw i industrializacją przemysłu spożywczego, która nastąpiła w kilku ostatnich dekadach. Rozpowszechnienie problemu i jego uciążliwość sprawiają, że pacjent z zaparciami bardzo często poszukuje rozwiązania na własną rękę: w poradnikach, gazetach, internecie i – na szczęście, coraz częściej – w gabinecie dietetyka i lekarza.
POLECAMY
Kluczowymi elementami profilaktyki i terapii przewlekłych zaparć są zmiany dotyczące sposobu odżywiania, spożywanie dostatecznej ilości płynów, wprowadzenie aktywności fizycznej, dbanie o higienę wypróżnień również w odniesieniu do higieny psychicznej.
Definicja zaparć
Definicja zaparć przysparza kłopotu zarówno pacjentom, jak i profesjonalistom. Pacjenci zaparcie stolca definiują najczęściej jako wypróżnienia rzadsze niż...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!