Zaburzenia mikrobioty jelitowej i zakażenia pasożytnicze

Postępowanie w jednostkach chorobowych

W artykule omówiono kliniczną manifestację chorób pasożytniczych, ze szczególnym podkreśleniem podobieństw między objawami przerostu mikrobioty jelita cienkiego a zakażeniami pasożytniczymi. Zwrócono uwagę na wzajemne niekorzystne interakcje między lambiozą a zaburzeniami mikrobioty jelitowej. Wskazano czynniki ryzyka infestacji pasożytniczych. Na koniec wymieniono metody mające na celu prewencję pierwotną oraz wtórną zakażeń pasożytniczych.

W ostatnich latach coraz więcej pacjentów zgłasza się z objawami sugerującymi przerost mikrobioty jelit (SIBO – small intestinal bacterial overgrowth). Bóle brzucha, wzdęcia, przelewania, uczucie pełności, nadmierna ilość gazów, biegunki lub zaparcia to charakterystyczne objawy SIBO. Należy jednak pamiętać, że identyczne dolegliwości występują u osób z zakażeniami pasożytniczymi. Z tego powodu u pacjentów z objawami SIBO warto przeprowadzić diagnostykę różnicową w kierunku infestacji pasożytniczej.
Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego występują bardzo często zarówno w krajach rozwijających się, jak i wysokorozwiniętych. Szacuje się, że około dwa miliardy ludzi na całym świecie zakażonych jest pasożytami. W Polsce, w związku ze zniesieniem w 2008 roku obowiązku zgłaszania chorób pasożytniczych wywołanych przez obleńce (glista ludzka, owsiki) oraz płazińce jelitowe (tasiemce), brak jest danych na temat częstości tych zakażeń [1]. Ponadto, ze względu na brak powszechnych szkoleń diagnostów laboratoryjnych w dziedzinie parazytologii oraz zawieszeniu specjalizacji z laboratoryjnej parazytologii medycznej, coraz trudniej znaleźć ośrodki diagnostyczne, które zatrudniają doświadczonych diagnostów [1].
Najpowszechniej występującym pasożytem jelitowym w populacji ludzkiej na świecie jest glista ludzka (Ascaris lumbricoides) [1]. W Polsce nie ma aktualnych danych obejmujących całą populację, natomiast dysponujemy kilkoma przesiewowymi badaniami, które wykazały występowanie glistnicy nawet u 26% dzieci w wieku między 1. a 18. rokiem życia, które były hospitalizo...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med. ; lekarz, specjalista pediatrii oraz specjalista medycyny sportowej; absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego; przez 12 lat pracowała w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia; wykładowca akademicki; autorka książek na temat żywienia dzieci. Prowadzi blog www.zywieniowo.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI