Wykorzystanie badań lipidomicznych w dietoterapii schorzeń skóry – case study

Zapobieganie chorobom

Na łamach czasopisma „Food Forum” w numerze 1/2020 przedstawiłam temat nutrilipidomiki oraz możliwości zastosowania badań lipidomicznych w praktyce lekarza i dietetyka jako jedno z narzędzi personalizacji diety. W tym artykule chciałabym zaprezentować przykład wykorzystania badania profilu kwasów tłuszczowych w komórkach do monitorowania ich spożycia wraz z dietą i suplementacją w dietoterapii pacjenta z atopowym zapaleniem skóry (AZS).

Czym jest nutrilipidomika?

Dla przypomnienia: nutrilipidomika zajmuje się ilościowym i jakościowym oznaczaniem lipidów komórkowych w celu zbadania zależności między stanem odżywienia pacjenta a dysfunkcjami metabolicznymi, takimi jak otyłość, insulinooporność, choroby sercowo-naczyniowe, choroby nowotworowe czy zaburzenia hormonalne. Dostarcza również informacji na temat metabolizmu lipidów w stanie zdrowia oraz w stanach fizjologicznych, jak ciąża i proces starzenia [1, 2].
Ocena profilu lipidomicznego krwi pełnej możliwa jest dzięki oznaczaniu stężenia kwasów tłuszczowych metodą tzw. suchej kropli (DBS – dried blood spot), która polega na pobraniu krwi włośniczkowej na specjalną bibułę testową, a następnie przeprowadzeniu analizy lipidomicznej metodą chromatografii gazowej [3].
Z praktycznego punku widzenia badanie lipidomiczne pozwala na ocenę długoterminowego spożycia (w okresie kilku miesięcy poprzedzających wykonanie badania) poszczególnych grup kwasów tłuszczowych, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i 6, które nie są syntetyzowane endogennie przez organizm lub ich synteza jest niewysta...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż. dietetyk i biotechnolog w DF Medica Polska, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, współautorka książki Leki i pożywienie – interakcje, prowadzi szkolenia z zakresu personalizacji diety na podstawie badań nutrigenetycznych oraz lipidomicznych 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI