Wspieranie płodności u kobiet i mężczyzn

Zapobieganie chorobom

Niepłodność definiowana jest jako niemożność zajścia w ciążę pomimo regularnego współżycia bez stosowania antykoncepcji przez co najmniej 12 miesięcy [1]. Niepłodność dotyczy ok. 20% osób w wieku rozrodczym, z czego w Polsce ok. 1,5 mln par ma problem z poczęciem potomstwa [2]. Jakie czynniki wpływają na pojawienie się zaburzeń płodności i czy za pomocą diety można wspierać funkcje rozrodcze u kobiet i mężczyzn?

Etiopatogeneza zaburzeń płodności u kobiet i mężczyzn

Do przyczyn niepłodności kobiecej zalicza się zaburzenia owulacji związane najczęściej z takimi chorobami, jak: zespół policystycznych jajników, endometrioza, insulinooporność, hiperinsulinemia czy choroby tarczycy [1, 3, 4, 5]. U mężczyzn natomiast głównymi czynnikami są zaburzenia hormonalne (najczęściej związane z sekrecją testosteronu) oraz nieprawidłowe parametry nasienia [6]. W tab. 1 zostały przedstawione czynniki zwiększające ryzyko niepłodności u kobiet i mężczyzn.

POLECAMY

Czy żywność ma znaczenie, czyli niedoceniona rola diety w zaburzeniach płodności

Odpowiednio zbilansowana dieta odgrywa niebagatelną rolę w regulacji gospodarki hormonalnej zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, zwłaszcza w kontekście zachowania prawidłowego poziomu insuliny we krwi. Dlatego też istotnym elementem diety będzie odpowiednia ilość i jakość węglowodanów [11]. 
W badaniach naukowych wskazuje się na zasadność obniżenia ich podaży poniżej 50% zapotrzebowania energetycznego (nawet do 43%), w zależności od masy ciała czy poziomu aktywności fizycznej [12]. Warto uwzględnić w jadłospisie węglowodany złożone, takie jak pieczywo i makarony razowe, pełnoziarniste, ryż brązowy, płatki owsiane górskie, niskoprzetworzone kasze (np. gryczana, jaglana, pęczak). Dzięki wysokiej zawartości błonnika w tych produktach wchłanianie glukozy do krwi ulega spowolnieniu, przez co nie dochodzi do wytwarzania nadmiernej ilości insuliny. Zaleca się także ograniczenie spożycia sacharozy (jej źródłem są słodycze, ale i wszelkiego rodzaju gotowe dania oraz przyprawy, do których dodawany jest cukier), gdyż jej nadmiar sprzyja pogłębianiu stanu zapalnego w organizmie. Należy również zmniejszyć spożycie napojów słodzonych oraz soków owocowych, stanowiących skoncentrowane źródło łatwo przyswajalnych w...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    lic.; absolwentka dietetyki w Wyższej Szkole Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu; stale pogłębia swoją wiedzę poprzez uczestnictwo w szkoleniach i konferencjach; głównym obszarem jej zainteresowań są: niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, insulinooporność oraz PCOS; kontakt: p.galczynska.dietetyk@gmail.com

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI