Oleje jako główne źródło tłuszczów
Oleje, będące głównym źródłem tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych, odgrywają jedną z głównych ról w naszych organizmach. Jeden gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, zatem jest to bogate źródło energii.
W organizmie osoby dorosłej tłuszcz zapasowy stanowi około 12 kg, co daje nam 110 000 kcal umożliwiających hipotetycznie przeżycie około 3 miesięcy bez stałego pożywienia. Dodatkowo tłuszcze są elementami błon komórkowych i tkanki nerwowej, biorą udział w procesach syntezy hormonów oraz biosyntezy soli żółciowych. Ponadto stanowią źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także odgrywają istotną rolę w patologii chorób układu sercowo-naczyniowego [6].
POLECAMY
Rola kwasów tłuszczowych w organizmie
Oleje roślinne to ciekłe tłuszcze pochodzenia roślinnego, które są źródłem pożądanych kwasów tłuszczowych: jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, w tym omega-3 i omega-6. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe pełnią ochronną funkcję w prewencji miażdżycy i chorób serca. Według badań kwas linolowy (LA) należący do kwasów wielonienasyconych zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL lipoprotein. Kolejny kwas – arachidonowy – wchodzi w skład fosfolipidów błon komórkowych. Zarówno kwas linolowy, jak i arachidonowy są konieczne do prawidłowego rozwoju niemowląt i dzieci, głównie w procesach wzrostu i widzenia. Do kwasów wielonienasyconych należą kwasy z rodziny omega-3, które odgrywają znaczące role w organizmie człowieka i jednocześnie wraz z kwasami omega-6 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) [3]. Kwasy dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) znajdują się tylko w rybach, natomiast kwas alfa-linolenowy (ALA) występuje w olejach roślinnych, takich jak: olej lniany, olej z orzechów włoskich czy też olej rzepakowy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają korzystne działanie w profilaktyce...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!