Witamina D należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach i ma dwie główne formy: D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol). Jej aktywną biologicznie postacią jest 1alfa, 25-dihydroksycholekacyferol powstający w wyniku przekształceń metabolicznych. Stąd witamina D zaliczana jest często do grupy hormonów. Związek pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, takich jak chociażby neuroprotekcja, regulacja poziomu wapnia i fosforanów oraz mineralizacja kośćca. Jest też czynnikiem decydującym o przebiegu odpowiedzi immunologicznej, o czym szerzej mowa jest niżej.
Synteza skórna
Każda z form witaminy D ma swoje prowitaminy. Witamina D2 – ergosterol, a D3 – 7-dehydrocholesterol. Ten ostatni pod wpływem promieni UV ulega w skórze przekształceniu do prewitaminy D, która następnie przemienia się w witaminę D3. Synteza skórna jest tu bardzo istotna, ponieważ to ona w ponad 80% odpowiada za zaspokojenie potrzeb organizmu na witaminę D. Tylko niewielka ilość witaminy D jest dostarczana z pożywieniem. Produkty bogate w ten związek to m.in. tłuste ryby, jaja i tran. Lista produktów spożywczych bogatych w witaminę D została zaprezentowana w tabeli nr 2.
POLECAMY
W naszym klimacie zaleca się, by od kwietnia do października spędzać przynajmniej 15 minut dziennie w ekspozycji na promienie słoneczne. Częstym błędem w trakcie opalania jest używanie filtrów UV, które obniżają syntezę witaminy D o 99,9%. Nie należy więc smarować skóry filtrami, natomiast dla lepszego efektu warto odsłonić co najmniej 18% ciała [1].
Na syntezę skórną witaminy D wpływ ma wiele czynników:
- szerokość geograficzna – mieszkańcy terenów powyżej 37. równoleżnika nie mają możliwości syntetyzowania witaminy D w okresie od listopada do lutego;
- pigmentacja skóry – im niższa, tym synteza witaminy D jest większa. Dlatego para...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!