Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zapobieganie chorobom

10 marca 2017

Twarda woda i zawartość magnezu

187

Magnez jest minerałem, który wraz z wapniem występuje w wodzie przeznaczonej do spożycia, jednak zawartość wapnia jest zazwyczaj kilka razy wyższa niż magnezu. Nadmiar jonów wapnia i magnezu obniża właściwości smakowe i estetyczne wody: podczas gotowania wytrąca się kamień i tworzy się korzuch  na powierzchni przyrządzanych napojów, zmienia się smak potraw, gotowanych na bazie takiej wody, zupełnie inaczej smakuje herbata. Ponadto, twarda woda  stanowi dodatkowe obciążenie dla nerek. Według danych WHO ponad 60% populacji na świecie korzysta z twardej wody.

POLECAMY

Niektórzy producenci dzbanków filtrujących w celu nasycenia wody magnezem zastępują nim od 30% do 70% objętości żywicy jonowymiennej we wkładzie.  Technologia ta jest jednak niekorzystna z punktu widzenia użytkowników filtrów. Znacząco zmniejsza się wówczas wydajność wkładu, a co za tym idzie, w czajniku wcześniej  zaczyna  wytrącać się kamień, co powoduje wzrost kosztów napraw lub częstszą wymianę wkładów. Ponadto, w pewnych warunkach (np. przy niskim pH), do wody może dostać się duża ilość magnezu, nawet ponad 50 mg/l. W przypadku obecności jonów siarczanowych w nieprzefiltrowanej wodzie sprawia to, że woda może mieć ​​gorzkawy posmak, a jej spożycie może powodować problemy trawienne.

Zastosowanie w dzbankach filtrujących opatentowanego przez Aquaphor włókna Aqualen pozwala zachować odpowiednią zawartość magnezu w wysoce oczyszczonej wodzie.  Aquaphor produkuje również specjalne wkłady do dzbanków filtrujących, zawierające jony magnezu, zarówno w składzie żywicy jonowymiennej, jak i w osobnym zasobniku, który ma  kontakt  z uzdatnioną wodą. Podczas filtracji specjalne złoże równomiernie dozuje jony magnezu do oczyszczanej wody tylko w sytuacji pogorszenia równowagi wapniowo-magnezowej. Im bardziej aktywnie wkład pochłania jony wapnia, tym więcej wydziela się magnezu, lecz jego stężenie nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm.

Dane porównawcze mineralizacji wody za pomocą różnych wkładów magnezowych

 

Wapń, mg/l

Magnez mg/l

Zawartość magnezu, %

Woda wodociągowa

80

3

4

Woda po zastosowaniu zwykłego wkładu

30

0,5

3

Woda po zastosowaniu wkładu zawierającego żywicę jonowymienną w pojemniku magnezowym

25

40

62

Po zastosowaniu wkładu В100-25Mg

22

5

19

//www.aquaphor.pl/

 

Przypisy