Szanujmy się! #bezizbbezsensu

Felieton dietetyczny

Długo wierzyłam, że od 18 lat zapowiadana ustawa regulująca prawnie nasz zawód w końcu się pojawi i zmieni naszą roboczą rzeczywistość na lepsze. Niestety, jak widzimy, proponuje się nam tylko rozwiązania czasowe. Jakby te wszystkie lata nie były już wystarczająco długim testem cierpliwości w kolejce po status medyka. Od czasu kiedy zaczęłam studia, mówiono nam, że jesteśmy zawodem medycznym, ale nikt wcześniej nie osadził tego stwierdzenia w prawie. Tylko pojawienie się w grupie „zero” przy organizowaniu szczepień sugerowało, że do grupy medyków pewnie należymy. Logika mówi, że i owszem nimi jesteśmy, ale takimi bez izby, samorządu czy standardów kształcenia. Kiedy rozmawiam z moją koleżanką o tym, jak pracuje się jej w chłodnej Skandynawii, i gdy słyszę, ile ona może… to coś się we mnie burzy i każe mi krzyczeć: „szanujmy się!”.

Zawód dietetyka jest moim zdaniem ciągle traktowany nie do końca poważnie. To, że jedzenie i właściwe żywienie jest istotne dla każdego, a tym bardziej dla pacjenta chorego większość bierze za pewnik. Jednak odnoszę wrażenie, że nasze prawa traktuje się nieco jak infantylną mrzonkę. Przyznam, że czuję się oszukana, bo chociaż sama zd...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dietetyczka kliniczna, prowadzi poradnię dietetyczną w Gdyni, w której zajmuje się indywidualną pracą z pacjentami m.in. gastrologicznymi. Specjalistka działu naukowo-szkoleniowego; absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy, kursantka Uniwersytetu Monash w Australii, interesuje się dietoterapią w IBS; jej dietetyczną dewizą jest umiar.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI