Ciasteczko i kawa, czyli o konferencyjnym jedzeniu słów kilka

Felieton dietetyczny

Konferencje naukowe mają to do siebie, że są miksem wykładów akademickich, targów handlowych i spotkań towarzyskich w branżowym gronie. Dla mnie jest to doskonała okazja do poszerzenia horyzontów, a nawet zmiany czy weryfikacji poglądów. Byłam i jestem fanką takich spotkań. Wracam po nich z głową pełną nowych idei i pomysłów. Dziś każdy z nas może zapoznać się z wynikami większości badań z całego świata i śledzić interesujące go tematy w internecie, jednak gdy przedstawia je konkretny człowiek (i w dodatku praktyk) dane pubmedowe w jakiś sposób stają się bardziej zrozumiałe. Może w tym tkwi fenomen konferencji stacjonarnych.

Na szczęście tematy dietetyczne pojawiają się już nie tylko na konferencjach żywieniowych. Coraz częściej np. sympozja internistyczne czy ginekologiczne dotykają aspektów żywieniowych i różnych elementów stylu życia jako podstawy profilaktyki chorób, a także jako element terapii. Na sali nikt się temu nie sprzeciwia, a piramida żywienia wydaje się być oczywistą oczywistością dla wszystkich słuchaczy. Jednak...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dietetyczka kliniczna, prowadzi poradnię dietetyczną w Gdyni, w której zajmuje się indywidualną pracą z pacjentami m.in. gastrologicznymi. Specjalistka działu naukowo-szkoleniowego; absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy, kursantka Uniwersytetu Monash w Australii, interesuje się dietoterapią w IBS; jej dietetyczną dewizą jest umiar.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI