Dołącz do czytelników
Brak wyników

Suplementy

2 lutego 2019

NR 5 (Październik 2018)

Suplementacja w zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem

0 2061

Dieta stosowana jest obecnie jako element prewencji oraz leczenia rozmaitych jednostek chorobowych. W świetle przeprowadzonych dotychczas badań odpowiednie zaopatrzenie organizmu w szerokie spektrum witamin oraz substancji o charakterze antyoksydacyjnym stanowić może także element prewencji chorób narządu wzroku, wyjątkowo mocno narażonego na szkodliwe działanie czynników środowiskowych. 

Najczęstszą przyczyną utraty wzroku u rasy białej po 65. roku życia jest zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD – age-related macular degeneration). Jest to choroba przewlekła, postępująca, ujawniająca się zazwyczaj po 50. roku życia. W krajach rozwiniętych AMD jest główną przyczyną utraty widzenia w centralnej części pola widzenia, a u 54% osób jest przyczyną ślepoty. AMD zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za chorobę społeczną. W miarę starzenia się znacznemu osłabieniu ulegają systemy ochrony antyoksydacyjnej organizmu, do których zalicza się szlaki enzymatyczne, takie jak dysmutaza nadtlenkowa, katalaza i peroksydaza glutationowa . Osłabieniu ulega w szczególności aktywność dysmutazy nadtlenkowej: w siatkówce oka między 30. a 75. rokiem życia 8-krotnie, w soczewce natomiast między 6. a 62. rokiem życia aż 10-krotnie. Z wiekiem dochodzi także do zwiększonego gromadzenia się końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGEs – advanced glycation end products) będących produktem nieenzymatycznej glikacji białek. AGEs gromadzą się w tkankach oka, nasilając stres oksydacyjny, i prowadzą do pojawienia się m.in. zaćmy oraz AMD. Najczęstsze objawy AMD to zniekształcenie ob...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy