Sucha skóra to rodzaj skóry, który wiąże się z obniżonym poziomem wody w naskórku. Zwykle towarzyszy temu uczucie ściągnięcia, pieczenia i podrażnienia. W gabinecie kosmetologicznym często podejmujemy walkę z suchą i nadreaktywną skórą, ale oprócz pielęgnacji domowej i gabinetowej kluczowa może się okazać również właściwa dieta oraz suplementacja. Pojawia się coraz więcej publikacji naukowych, które wiążą wdrożenie konkretnych substancji do suplementacji z poprawą nawilżenia skóry. Większość z nich dotyczy suplementacji diety probiotykami, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, laktoferyną oraz kwasem hialuronowym. Regularna suplementacja może zmniejszyć TEWL, czyli przeznaskórkową utratę wody oraz uregulować proces różnicowania się komórek naskórka, co zwiększy poziom wiązania wody w naskórku, czyli nawilży skórę [1, 2, 3].
W skórze suchej obserwuje się spadek wody poniżej 10%, dochodzi również do zmiany w składzie NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Sucha skóra często wiąże się z problematycznymi dolegliwościami, takimi jak nadreaktywność, intensywne zaczerwienienie czy nawet świąd. Walkę ze wzmożoną suchością skóry należy prowadzić na wielu płaszczyznach. Tutaj pomocna będzie nie tylko pielęgnacja domowa i gabinetowa, która uzupełnia lipidy skórne i stymuluje produkcję ceramidów, ale również zmiana nawyków żywieniowych i suplementacja zwiększająca nawilżenie skóry [1, 4].
W wielu badaniach naukowych oceniano rolę określonych zachowań dietetycznych i ich wpływ na funkcję bariery skórnej oraz na poziom nawilżenia skóry. Bariera hydrolipidowa jest jedną z pierwszych linii obrony organizmu przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a podrażnienie tej bariery może skutkować suchością i nadmiernym zaczerwienieniem. Liczne badania wykazały, że niektóre nawyki żywieniowe i suplementacyjne mogą potencjalnie wpływać na funkcję bariery skórnej. Wskaźniki funkcji bariery skórnej, które poprawiają się po wprowadzeniu do diety m.in. laktoferyny, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy probiotyków, obejmują nawilżenie warstwy rogowej naskórka oraz przeznaskórkową utratę wody. Ten artykuł zawiera przegląd wpływu probiotyków, nienasyconych kwasów tłuszczowych, laktoferyn...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!