Wieczorkowska-Wierzbińska wyróżnia dwa podstawowe style jedzenia, a mianowicie styl punktowy i styl przedziałowy. Styl punktowy jest związany z precyzyjnie określonymi regułami dotyczącymi tego, co, gdzie, kiedy i w jaki sposób może zostać zjedzone. Charakteryzuje osoby mające wąską grupę preferowanych posiłków, jedzące w określony sposób, w określonych miejscach i o określonych porach [1]. Osoby te niechętnie zastępują swoje ulubione produkty i posiłki innymi [2].
Styl przedziałowy natomiast przejawiają osoby mające szeroki zakres akceptacji dla jakości, sposobu, miejsca i czasu jedzenia, mogące zjeść prawie wszystko, wszędzie, w każdym czasie i w dowolny sposób [1]. Nie planują wcześniej posiłków i jedzą to, na co w danym momencie mają ochotę. Osoby te cechuje również tendencja do podjadania i jedzenia tego, czego wcześniej nie planowały. To sprawia, że mają trudności z zastosowaniem się do ustalonej diety [2]. Wykazano, że w warunkach nieograniczonego dostępu do żywności ten styl jedzenia prowadzi do zwiększenia masy ciała, korelując dodatnio z wyższym poziomem BMI i problemami z utrzymaniem diety [3].
POLECAMY
Możliwe interwencje w zależności od występowania stylu punktowego i przedziałowego przedstawiłam w tabeli 1, opracowanej na podstawie praktyki własnej.
Przedziałowość stylu jedzenia można analizować, biorąc pod uwagę cztery wymiary wskazujące na dominującą motywację związaną ze spożywaniem przez jednostkę pokarmów, a...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!