Zdrowe starzenie się organizmu
Zdrowe starzenie się organizmu, jak dowodzą naukowcy, wymaga trzech podstawowych zachowań. Sześcioletnie badanie przeprowadzone przez Narodowe Centrum Zapobiegania Chorobom Przewlekłym (Atlanta, USA) ustaliło trzy zachowania mające ogromny wpływ na śmiertelność. Było to: aktualnie niepalenie tytoniu, utrzymywanie zdrowej diety oraz 21 minut umiarkowanej aktywności fizycznej dziennie. Przestrzeganie chociaż jednego ze wspomnianych zachowań pozwalało zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o 40%, podczas trwania 6-letniego okresu badania. Osoby przestrzegające dwóch z trzech zachowań miały o ponad połowę niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Natomiast osoby przestrzegające wszystkich 3 zaleceń ograniczyły ryzyko przedwczesnej śmierci o 82% [1]! Pokazuje to, jak istotne jest wprowadzenie zmian na każdym etapie życia. A wprowadzenie zmian wydaje się kluczowe, patrząc na dane statystyczne dla Polski...
Dane statystyczne
Według danych GUS [2] mediana wieku średniego przesunęła się w ciągu ostatnich 26 lat prawie o 8 lat. Pokazuje to wyraźnie, że nasze społeczeństwo się starzeje. Liczba osób w wieku poprodukcyjnym (czyli więcej niż 60/65 lat) wyniosła w 1990 r. - 13,8%, natomiast w roku 2016 wartość ta wzrosła już do 20,2%. Na 100 osób w wieku produkcyjnym przypada aktualnie 31 osób w wieku poprodukcyjnym. Prognozy mówią o liczbie 53 osób na 100 w 2050 r. Zwiększyła się również długość życia. U mężczyzn o 7 lat, u kobiet – o 6,7 lat. Jednak warto zaznaczyć, że równolegle spadła przeciętna długość życia w stanie utrzymanego zdrowia… [3, 4]. Zawartość tkanki tłuszczowej rośnie wraz z wiekiem. Za mechanizm ten po części odpowiedzialna jest zależność objętości tkanki tłuszczowej od mechanizmu rekrutacji kwasów tłuszczowych i ich późniejszego utleniania (w celu pozyskania energii). Oznacza to, że upośledzona wraz z wiekiem zdolność adipocytów do uwalniania i utleniania kwasów tłuszczowych może powodować wzrost ilości tkanki tłuszczowej, nasilając dodatkowo objawy insulinooporności [5]. Obecnie najczęściej stosowaną metodą rozpoznawania otyłości jest miernik BMI. Stosuje się również inne metody, na przykład mierzenie obwodu talii, szczególnie pomocne w szacowaniu ilości tłuszczu trzewnego. Ze względu na zmiany, jakie zachodzą u osób starszych, takie jak kompresja kręgów, kifoza i odmienne rozmieszczenie tkanki tłuszczowej po 60. roku życia, wskaźnik BMI ma pewne ograniczenia w dokładnym określaniu...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!