Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Otwarty dostęp

5 czerwca 2019

NR 1 (Luty 2019)

Spaghetti wielowarzywne z sosem imbirowo-pomidorowym

0 50

Specjalnie dla Czytelników „Food Forum” przepis na inne spojrzenie na makarony bezglutenowe, od WYPIEKARNI SMAKU (Poznań-Przeźmierowo). Pierwszy w Polsce projekt łączący piekarnię bezglutenową, gabinet dietetyka i studio kulinarne, prowadzony przez Magdalenę Wójcik i Pawła Jackowskiego oraz dietetyk mgr inż. Joannę Jędrzejczak-Jackowską.

Potrzebny sprzęt:

  • spiromat/tarka spiralna
  • nożyk karbowany 

Składniki na 2 porcje:

Makaron:

  • ½ cukinii – 150 g 
  • ½ obranej białej rzodkwi – 150 g 
  • 1 obrana marchew – 140 g 
  • 1 obrana pietruszka – 140 g 

Sos imbirowo-pomidorowy:

  • 1 puszka/słoik pomidorów bez skórki – 330 ml 
  • 1 cm obranego korzenia imbiru – 4 g 
  • 1 obrana cebula – 80 g 
  • 1 obrany ząbek czosnku – 5 g 
  • ½ obranej marchewki – 70 g 
  • ½ obranej pietruszki – 70 g 
  • ¼ pora – 100 g 
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki oleju, np. rzepakowego – 20 g 

Wykonanie

Spaghetti warzywne:

  • Spiromat ustawić na stole.
  • Wstaw...

Artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników w ramach Otwartego Dostępu.

Załóż konto lub zaloguj się.
Czekają na Ciebie bezpłatne artykuły pokazowe z wybranych numerów czasopisma.
Załóż konto Zaloguj się

Przypisy