Specjalnie dla Czytelników „Food Forum” przepis na inne spojrzenie na makarony bezglutenowe, od WYPIEKARNI SMAKU (Poznań-Przeźmierowo). Pierwszy w Polsce projekt łączący piekarnię bezglutenową, gabinet dietetyka i studio kulinarne, prowadzony przez Magdalenę Wójcik i Pawła Jackowskiego oraz dietetyk mgr inż. Joannę Jędrzejczak-Jackowską.
Potrzebny sprzęt:
- spiromat/tarka spiralna
- nożyk karbowany
Składniki na 2 porcje:
Makaron:
POLECAMY
- ½ cukinii – 150 g
- ½ obranej białej rzodkwi – 150 g
- 1 obrana marchew – 140 g
- 1 obrana pietruszka – 140 g
Sos imbirowo-pomidorowy:
- 1 puszka/słoik pomidorów bez skórki – 330 ml
- 1 cm obranego korzenia imbiru – 4 g
- 1 obrana cebula – 80 g
- 1 obrany ząbek czosnku – 5 g
- ½ obranej marchewki – 70 g
- ½ obranej pietruszki – 70 g
- ¼ pora – 100 g
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju, np. rzepakowego – 20 g
Wykonanie
Spaghetti warzywne:
- Spiromat ustawić na stole.
- Wstawić tarkę do spaghetti.
- Włożyć cukinię i kręcić.
- Co cztery obroty urywać ręką makaron.
- Tak...
Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.