Ilość: 2–3 porcje Czas przygotowania: 40 minut
SKŁADNIKI:
•• 200 g śledzi marynowanych (np. „po wiejsku”)
•• 50 g korniszonów
•• 50 g małych pieczarek marynowanych
•• 50 g kukurydzy
•• 1 łyżka posiekanego koperku
•• ½ czerwonej cebuli
•• 60 ml (4 łyżki) oleju lnianego Kujawski tłoczony na zimno
•• 200 g śledzi marynowanych (np. „po wiejsku”)
•• 50 g korniszonów
•• 50 g małych pieczarek marynowanych
•• 50 g kukurydzy
•• 1 łyżka posiekanego koperku
•• ½ czerwonej cebuli
•• 60 ml (4 łyżki) oleju lnianego Kujawski tłoczony na zimno

•• 10–15 ml (2–3 łyżeczki) płynnego miodu
•• sól i pieprz według smaku
Przygotowanie:
1. Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić w dzwonki. Korniszony –
w plasterki, pieczarki – na połówki lub ćwiartki, cebulę –
w piórka.
2. Olej rozmieszać z miodem, solą i pieprzem.
3. Przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać kukurydzę,
koper i olej z miodem. Wymieszać.
4. Odstawić do lodówki na 30 minut. W razie potrzeby ponownie
doprawić.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość kaloryczna: 178,58 kcal
w tym:
procent energii z tłuszczu: 78,90%
procent energii z węglowodanów: 11,93%
procent energii z białka: 9,17%
procent energii z sacharozy: 3,43%
Tłuszcz ogółem: 15,66 g
cholesterol ogółem 12,60 mg
Białko ogółem: 4,09 g
w tym zwierzęce 3,16 g
roślinne 0,94 g
WITAMINY
A B1 0,02 mg
ekwiwalent retinolu 54,68 μg B2 0,09 mg
retinol 4,20 μg B6 0,11 mg
ß-karoten 302,55 μg biotyna 0,00 mg
D 4,02 μg niacyna 1,14 mg
C 2,75 mg
SKŁADNIKI MINERALNE
sód 327,16 mg żelazo 0,48 mg
wapń 15,91 mg mangan 0,07 mg
potas 134,47 mg cynk 0,44 mg
fosfor 71,12 mg miedź 0,10 mg
magnez 15,34 mg
Ilość: 2–3 porcje Czas przygotowania: 40 minut
Przepis poleca marka ![]()
