Sekrety włoskiego życia – o tym, co przywiozłam z ziemi włoskiej do Polski

Felieton dietetyczny

Paula, my w domu jadamy bardzo zdrowo – w stylu włoskim! To usłyszałam od swojego kolegi – entuzjasty włoskiej kuchni, ale tej w dość polskim wydaniu. W wolnym tłumaczeniu na ten styl składały się późne obiadokolacje, pizza kilka razy w tygodniu i dużo makaronu! Ten rodzaj żywienia nam dietetykom nie kojarzy się jakkolwiek prozdrowotnie i stoi w kontrze do diety śródziemnomorskiej. Natomiast doskonale wiemy, że mieszkańcy rejonu śródziemnomorskiego, w tym pięknej Italii szczycą się długim życiem i niskim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Zatem jaki jest ich sekret?

W  czasie moich letnich wojaży miałam okazję nieco zgłębić temat tego fenomenu - zobaczyć, jak wygląda i na czym właściwie polega prozdrowotny, włoski lajfstajl. Górzysta Lombardia wraz z jej mieszkańcami pozwoliła mi na zebranie kilku ciekawych spostrzeżeń. Zatem, co dostrzegło wnikliwe oko dietetyka?
Po pierwsze, Włosi to mistrzowie jedzeniowej celebracji – oni nie siadają do stołu z przypadku i na chwilę. Kiedy...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dietetyczka kliniczna, prowadzi poradnię dietetyczną w Gdyni, w której zajmuje się indywidualną pracą z pacjentami m.in. gastrologicznymi. Specjalistka działu naukowo-szkoleniowego; absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy, kursantka Uniwersytetu Monash w Australii, interesuje się dietoterapią w IBS; jej dietetyczną dewizą jest umiar.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI