Wstęp
Osteoporoza jest przewlekłą chorobą układu kostnego, która dotyka 18,1% ludności świata, z czego większość stanowią kobiety. Schorzenie to charakteryzuje się postępującą utratą masy kostnej, zwiększonym ryzykiem złamań i niesie poważne skutki zdrowotne. W Polsce w ciągu roku odnotowuje się około 30 000 złamań bliższego końca kości udowej spowodowanych tą jednostką chorobową. Około 5–20% osób dotkniętych takim urazem umiera z powodu powikłań w ciągu roku po jego wystąpieniu [1].
Osteoporoza należy do chorób cywilizacyjnych, których ryzyko pojawienia się wzrasta na skutek niewłaściwych zachowań zdrowotnych. Jednym z czynników, który może zmienić to ryzyko, jest dieta. Pomimo przeświadczenia, że wapń jest najistotniejszym elementem do budowy szkieletu kostnego, okazuje się, że składnikami odżywczymi zapewniającymi prawidłową masę kostną są także inne elementy diety, w tym kwasy tłuszczowe [2]. Wśród tłuszczów, które będą działały prewencyjnie, jest niedoceniana przez wielu „oliwa północy”, czyli olej rzepakowy.
POLECAMY
Mechanizmy utraty masy kostnej a olej rzepakowy
Mechanizmy prowadzące do powstawania osteoporozy są dobrze znane i obejmują procesy zapal...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!