Rola oleju rzepakowego w zapobieganiu osteoporozie

Zapobieganie chorobom

Osteoporoza charakteryzuje się postępującą utratą masy kostnej. Czynnikiem modyfikującym ryzyko pojawienia się schorzenia jest dieta. Do tłuszczów o działaniu prewencyjnym zaliczany jest olej rzepakowy. Wykazuje on zdolność do modulacji procesów zaangażowanych w utratę masy kostnej: zaburzenia równowagi pro/przeciwzapalnej i pro/antyoksydacyjnej organizmu. Tłuszcz ten wpływa na gospodarkę wapnia, głównego budulca kości. Na podstawie dotychczasowych badań trudno jednoznacznie określić optymalną dla zdrowia szkieletu ilość oleju rzepakowego w diecie. Ze względu na protekcyjne działanie w kontekście innych chorób cywilizacyjnych może stanowić on główne źródło tłuszczu.

Wstęp

Osteoporoza jest przewlekłą chorobą układu kostnego, która dotyka 18,1% ludności świata, z czego większość stanowią kobiety. Schorzenie to charakteryzuje się postępującą utratą masy kostnej, zwiększonym ryzykiem złamań i niesie poważne skutki zdrowotne. W Polsce w ciągu roku odnotowuje się około 30 000 złamań bliższego końca kości udowej spowodowanych tą jednostką chorobową. Około 5–20% osób dotkniętych takim urazem umiera z powodu powikłań w ciągu roku po jego wystąpieniu [1]. 

Osteoporoza należy do chorób cywilizacyjnych, których ryzyko pojawienia się wzrasta na skutek niewłaściwych zachowań zdrowotnych. Jednym z czynników, który może zmienić to ryzyko, jest dieta. Pomimo przeświadczenia, że wapń jest najistotniejszym elementem do budowy szkieletu kostnego, okazuje się, że składnikami odżywczymi zapewniającymi prawidłową masę kostną są także inne elementy diety, w tym kwasy tłuszczowe [2]. Wśród tłuszczów, które będą działały prewencyjnie, jest niedoceniana przez wielu „oliwa północy”, czyli olej rzepakowy.

POLECAMY

Mechanizmy utraty masy kostnej a olej rzepakowy

Mechanizmy prowadzące do powstawania osteoporozy są dobrze znane i obejmują procesy zapal...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med. i n. o zdr.; asystent naukowy I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, dietetyk. Ukończyła studia doktoranckie na I Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, uzyskując tytuł dr n. med i n. o zdr. Autorka i recenzentka w czasopismach naukowych. Członek zespołu redakcyjnego czasopisma „Current Problems of Psychiatry”. Koordynator regionalny województwa lubelskiego Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie oraz koordynatorka merytoryczna kampanii Jasna Strona Mocy. Zainteresowania naukowe: znaczenie diety i czynników dietetycznych w zaburzeniach psychicznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI