Rola oleju rzepakowego w poprawie stanu zdrowia człowieka

Zapobieganie chorobom

O właściwościach oleju rzepakowego jako żywności funkcjonalnej decydują związki bioaktywne w nim zawarte, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe oraz substancje o potencjale antyoksydacyjnym. Olej ten posiada zdolność do ograniczania chorób o podłożu prooksydacyjnym oraz zapalnym, a zatem neurodegeneracyjnych oraz nowotworowych. Ponadto charakteryzuje się udokumentowanym pozytywnym działaniem w kontekście zaburzeń metabolicznych. Warto więc, aby olej rzepakowy stanowił element codziennej zróżnicowanej diety.

Wzrost świadomości konsumentów przekłada się na świadomy wybór produktów żywnościowych, w tym tłuszczów pokarmowych. Coraz częstszym wyborem cieszy się żywność o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych, określana mianem funkcjonalnej. Ze względu na wysoką wartość odżywczą do tego rodzaju żywności zalicza się olej rzepakowy. Związki bioaktywne w nim zawarte poprzez oddziaływanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne pełnią istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym neurodegeneracyjnych i nowotworowych. Ponadto olej ten oddziałuje korzystnie na profil metaboliczny, ograniczając ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych [1]. 

Wartość odżywcza oleju rzepakowego 

Rzepak należy do roślin oleistych najczęściej uprawianych na terytorium Polski. Jest to sięgająca 1,5 m roślina z rozgałęzioną łodygą i żółtymi kwiatami czteropłatkowymi. Aktualnie w uprawie znajdują się wyłącznie bezerukowe odmiany tej rośliny, charakteryzujące się obniżoną zawartością kwasu erukowego w oleju (< 2%) oraz glukozynolanów w śrucie (niższą niż 30 μM/g beztłuszczowej suchej masy nasion). Są one nazywane canola, podwójnie ulepszonymi bądź dwuzerowymi (00) [2]. 
Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną. Zawiera średnio 7% nasyconych kwasów tłuszczowych...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż.; magister dietetyki, inżynier biotechnologii, asystent oraz doktorant w Zakładzie Biologii Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu; zajmuje się problematyką związaną z żywieniową terapią chorób metabolicznych oraz zaburzeń dietozależnych, prowadzi badania uwzględniające wieloaspektowy wpływ spożywania składników pokarmowych na stan zdrowia człowieka; jest autorem oraz współautorem publikacji naukowych.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI