Wzrost świadomości konsumentów przekłada się na świadomy wybór produktów żywnościowych, w tym tłuszczów pokarmowych. Coraz częstszym wyborem cieszy się żywność o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych, określana mianem funkcjonalnej. Ze względu na wysoką wartość odżywczą do tego rodzaju żywności zalicza się olej rzepakowy. Związki bioaktywne w nim zawarte poprzez oddziaływanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne pełnią istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym neurodegeneracyjnych i nowotworowych. Ponadto olej ten oddziałuje korzystnie na profil metaboliczny, ograniczając ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych [1].
Wartość odżywcza oleju rzepakowego
Rzepak należy do roślin oleistych najczęściej uprawianych na terytorium Polski. Jest to sięgająca 1,5 m roślina z rozgałęzioną łodygą i żółtymi kwiatami czteropłatkowymi. Aktualnie w uprawie znajdują się wyłącznie bezerukowe odmiany tej rośliny, charakteryzujące się obniżoną zawartością kwasu erukowego w oleju (< 2%) oraz glukozynolanów w śrucie (niższą niż 30 μM/g beztłuszczowej suchej masy nasion). Są one nazywane canola, podwójnie ulepszonymi bądź dwuzerowymi (00) [2].
Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną. Zawiera średnio 7% nasyconych kwasów tłuszczowych...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!