Żyjemy w czasach, które wydają się idealne dla wszystkich osób, których celem jest nienaganna sylwetka oraz stosunkowo niski poziom tkanki tłuszczowej.
Szeroko dostępna wiedza na temat treningu czy diety i łatwy dostęp do specjalistów pozwalają na osiągnięcie wyżyn swoich możliwości w działaniach treningowo-dietetycznych. Wydaje się, że zmianie uległ również obraz człowieka sukcesu, który w XX w. kojarzony był z nadwagą symbolizującą dobrobyt, natomiast obecnie znakiem szeroko pojętego sukcesu jest posiadanie dobrze zbudowanego ciała, które świadczy o wytrwałości w dążeniu do celu i ciężkiej pracy.
POLECAMY
Zapraszamy również do wzięcia udziału w Certyfikowanej Konferencji Warsztatowej Food Forum Ekspert "Dietoterapia zaburzeń hormonalnych i metabolicznych 2024"!
Coraz częściej trafiamy na artykuły naukowe i popularnonaukowe opisujące konsekwencje nadmiernego poziomu tkanki tłuszczowej. Problem jest poważny, gdyż ponad 20% dzieci w Polsce w wieku rozwojowym (7–12 lat) cierpi z powodu otyłości, a co za tym idzie – podwyższonego poziomu tkanki tłuszczowej [1]. Pojawiają się więc pytania: Czy tkanka tłuszczowa jest zła? Jaka jest jej rola? Jak wpływa na najmłodszą część naszego społeczeństwa?
Rola tkanki tłuszczowej
Zadania tkanki tłuszczowej błędnie ograniczane są tylko do funkcji energetycznej – zapasy energii pod postacią tkanki tłuszczowej lub ochronnej (tkanka tłuszczowa wisceralna, ochrona narządów wisceralnych) [2].
Obecnie wiadomo, że jej rola wykracza znacznie poza sam fakt tworzenia dodatkowych fałdek. W świecie medycznym tkanka tłuszczowa nazywa jest coraz częś...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!