Dotychczasowe postępy w fizjologii i biochemii pozwalają na lepsze poznanie procesów i wzajemnych powiązań w aspekcie synergizmów i antagonizmów poszczególnych mikroelementów. Wiedza ta jest często kluczowa w sytuacji, kiedy w gabinecie dietetyka mamy do czynienia z trudnymi przypadkami, pacjentami obarczonymi wieloma stanami zapalnymi i licznymi zaburzeniami metabolicznymi. Jednak z tej wiedzy z powodzeniem mogą korzystać wszyscy, którzy chcą zoptymalizować efekty swojej diety i jej suplementacji. W chorobie Hashimoto mamy do czynienia ze stanem zapalnym, który już na wstępie będzie obligował do wyboru suplementacji specjalistycznej. Specyfika choroby tarczycy skłania do wyboru dokładniej sprofilowanych suplementów uwzględniających antagonizmy i synergizmy witamin i składników mineralnych.
Każdy składnik odżywczy dostarczony do organizmu człowieka będzie pełnił określoną rolę i wpływał wspomagająco lub zakłócająco na biochemię innych składników odżywczych.
Te wzajemne zależności pomiędzy różnymi składnikami odżywczymi mogą działać korzystnie na siebie, wspierając odżywienie organizmu, lub prowadzić do subklinicznych niedoborów przy zmniejszonej biodostępności. Główne antagonizmy witamin obejmują antagonizm między witaminą A i D, wita...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!