Relacje suplementacyjne w zaburzeniach pracy tarczycy

W gabinecie dietetyka

Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Jest to choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy wytwarza przeciwciała atakujące tarczycę, powodując jej zwłóknienie lub bliznowacenie. Choroba Hashimoto może wiązać się z różnymi objawami, takimi jak przyrost masy ciała, zmęczenie, wypadanie włosów, niedokrwistość, zaparcia, nietolerancja zimna, bóle stawów, suchość skóry, zmiany nastroju, trudności z koncentracją i inne. Oprócz leków pomóc zmniejszyć uszkodzenie tarczycy oraz poprawić stan i ogólną jakość życia pacjentów może modyfikacja stylu życia, w tym diety. Osoby chore na chorobę Hashimoto są bardziej narażone na niedobór niektórych składników odżywczych, co może pogłębiać objawy związane z chorobą.

Dotychczasowe postępy w fizjologii i biochemii pozwalają na lepsze poznanie procesów i wzajemnych powiązań w aspekcie synergizmów i antagonizmów poszczególnych mikroelementów. Wiedza ta jest często kluczowa w sytuacji, kiedy w gabinecie dietetyka mamy do czynienia z trudnymi przypadkami, pacjentami obarczonymi wieloma stanami zapalnymi i licznymi zaburzeniami metabolicznymi. Jednak z tej wiedzy z powodzeniem mogą korzystać wszyscy, którzy chcą zoptymalizować efekty swojej diety i jej suplementacji. W chorobie Hashimoto mamy do czynienia ze stanem zapalnym, który już na wstępie będzie obligował do wyboru suplementacji specjalistycznej. Specyfika choroby tarczycy skłania do wyboru dokładniej sprofilowanych suplementów uwzględniających antagonizmy i synergizmy witamin i składników mineralnych. 
Każdy składnik odżywczy dostarczony do organizmu człowieka będzie pełnił określoną rolę i wpływał wspomagająco lub zakłócająco na biochemię innych składników odżywczych. 
Te wzajemne zależności pomiędzy różnymi składnikami odżywczymi mogą działać korzystnie na siebie, wspierając odżywienie organizmu, lub prowadzić do subklinicznych niedoborów przy zmniejszonej biodostępności. Główne antagonizmy witamin obejmują antagonizm między witaminą A i D, wita...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietoterapeuta; propagatorka zdrowego stylu życia i wiedzy na temat leczenia, diagnostyki chorób współistniejących, które zaburzają prawidłowy rozwój dzieci; autorka szkoleń, webinarów, warsztatów i artykułów; specjalistka w zarządzaniu szkoleniami i zasobami ludzkimi, a od kilku lat aktywnie działa w grupach wsparcia dla rodziców dzieci z zaburzeniami neurorozwojowymi

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI