Dołącz do czytelników
Brak wyników

Recenzje , Zapobieganie chorobom

13 maja 2019

NR 2 (Kwiecień 2019)

Recenzja książki Kompendium nietolerancji pokarmowej. Kiedy jedzeNIE szkodzi

0 151

Kompendium nietolerancji pokarmowej. Kiedy jedzenie szkodzi pod redakcją medyczną Karolina Karabin, Marta Grabowska, Alicja Drewnowska, wydane przez laboratorium Cambridge Diagnostics, stanowi praktyczny przewodnik wprowadzający czytelnika w zagadnienia nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych. W środowisku naukowców, lekarzy oraz dietetyków budzą one szereg sporów i kontrowersji dotyczących ich wartości diagnostycznej oraz terapeutycznej. Książka składa się z dwunastu rozdziałów i obejmuje wiele zagadnień: począwszy od wprowadzenia teoretycznego w zagadnienia nadwrażliwości pokarmowych; znaczenia przesiąkliwości bariery jelitowej w zaburzeniach neurorozwojowych u dzieci; roli alergenów pokarmowych w zespole jelita nadwrażliwego (które w praktyce dietetyka są nader często związane z zaburzeniami mikrobioty jelitowej oraz wtórnie występującymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi); nadwrażliwościach pokarmowych w przebiegu nieswoistych stanów zapalnych jelit, zanikowego zapalenia tarczycy Hashimoto (najczęściej notowanej w gabinecie dietetyka choroby autoimmunizacyjnej); reumatoidalnego zapalenia stawów oraz chorobie uchyłkowej jelita grubego po wpływ nadwrażliwości pokarmowych na płodność oraz zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Każdy rozdział kompendium kończy się spisem piśmiennictwa, co pozwala czytelnikowi czującemu niedosyt sięgnąć po kolejne pozycje, żeby zgłębić i zweryfikować otrzymane informacje. Książka na tle innych o podobnej tematyce wyróżnia się szczegółowo nakreślonymi studiami przypadków z gabinetu dietetyka oraz lekarza wraz z opisem zastosowanego postępowania terapeutycznego. Sama, jako dietetyk kliniczny oraz diagnosta laboratoryjny, nader często zmagam się u pacjentów z chronicznym stanem zapalnym, którego podstawą są niejednokrotnie nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne. Mowa przede wszystkim o osobach z chorobami autoimmunizacyjnymi, zespołem chronicznego zmęczenia, problemami skórnymi, migrenowymi bólami głowy czy zaburzeniami metabolicznymi oraz hormonalnymi. Kompendium zwieńczone jest praktycznym przesłaniem – bazą przepisów „gotuj bez nietolerancji” zawierających pomysły na zdrowe, odżywcze dania dla osób eliminujących: gluten, nabiał, jaja czy cukier z codziennego menu. Przepisy zostały opracowane przez Katarzynę Wojnowską, autorkę bloga BezBez.pl. Naleśniki na mące gryczanej i kasztanowej, bezglutenowy chleb z komosą ryżową, ciasto czekoladowo- kokosowe bez pieczenia czy batony z batatem, masłem orzechowym oraz czekoladą to tylko mała zapowiedź tego, co zawiera baza przepisów kompendium. Dla nowicjusza wprowadzającego dietę eliminacyjno- rotacyjną w życie część przepisów, ze względu na mnogość składników i sposób przygotowania, może stanowić nie lada wyzwanie kulinarne! Czy warto sięgnąć po kompendium nietolerancji pokarmowych? Zdecydowanie tak! Kompendium jest pierwszą pozycją na rynku tak dogłębnie prezentującą problem nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych. Stanowi bazę wiedzy dla specjalistów, lekarzy, dietetyków oraz osób borykających się z chronicznym stanem zapalnym.

 

Kompendium nietolerancji pokarmowej. Kiedy jedzeNIE szkodzi,

Cambridge Diagnostics 2018, ISBN 9788395209307.

Książkę można zakupić za pośrednictwem strony:

//kiedy-jedzenie-szkodzi.pl

Przypisy