Pyłek kwiatowy, nazywany również pyłkiem kwiatowym lub obnóżem pszczelim. Zbierają do z pylników kwiatowych roślin zielnych i drzew pszczoły, które następnie mieszają go z niewielką ilością śliny oraz nektaru i w postaci obnóży przenoszą do ula w koszyczkach znajdujących się na trzeciej, tylnej parze nóg.
Pyłek po wysuszeniu używany jest w branży kosmetycznej, farmaceutycznej i spożywczej. Jego popularność wynika z bogactwa substancji – zawiera ponad 250 związków zaliczanych m.in. do białek, aminokwasów, lipidów i kwasów tłuszczowych, cukrów, witamin i biopierwiastków. Szczegółowy skład chemiczny pyłku kwiatowego przedstawiono w tabeli.
POLECAMY
Szczegółowy skład chemiczny pyłku kwiatowego:
Składniki |
Średnia zawartość (%) |
Białko ogólne i aminokwasy Lipidy całkowite i kwasy tłuszczowe Cukry Związki polifenolowe i triterpenowe Witaminy Biopierwiastki Woda Celuloza Łącznie |
23,9 5,4 33,7 1,2 0,2 1,3 9,5 22,4 97,6 |
Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H
Makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na
Mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
Enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza i inne
Wpływ pyłku kwiatowego na organizm osób starających się o dziecko
Aż 70% substancji znajdujących się w pyłku kwiatowym (wyłączając wodę i celulozę) ma pozytywny wpływ na działanie organizmu. Jego stosowanie zalecane jest również parom starającym się o dziecko, gdyż badania potwierdzają również pozytywny wpływ na płodność.
Przede wszystkim, regularne spożywanie pyłku pszczelego stymuluje owulację, przez co przeciwdziała zaburzeniom hormonalnym. Ponadto, u kobiet zapobiega poronieniom. Jest również wskazany do stosowania u mężczyzn, gdyż poprawia u nich spermatogenezę. Jest również wskazany u par, które borykają się z obniżonym libido, gdyż kuracja pyłkiem kwiatowym przyczynia się do wzrostu aktywności seksualnej.
Ponadto, pyłek kwiatowy jest silną substancją adaptogenną. U starających się o dziecko ma to szczególne znaczenie dla ich układu odpornościowego. Regularne stosowanie przekłada się na wzrost odporności organizmu i tym samym zmniejsza podatność na zakażenia wywołane przez drobnoustroje, szczególnie bakterie i wirusy oraz choroby, które wywołują. Z przeprowadzonych badań wynika, że pyłek pszczeli w krótkim czasie zapewnia wyraźny wzrost swoistej i nieswoistej odporności komórkowej. Silny układ odpornościowy to również większa płodność oraz mniejsze ryzyko niepowodzenia procedur, w tym procedury in vitro.
Pyłek kwiatowy poprawia nastrój niepłodnych
Kolejnym obszarem działania substancji adaptogennych jest podwyższanie sprawności funkcji mózgowych, w tym również w sferze psychiki i odczuwania bodźców. Działanie to obejmuje także stany wywoływane np. przez stres i negatywne emocje, których podczas przedłużających się starań o dziecko może być dużo. Pyłek kwiatowy przyczynia się do zmniejszenia rozdrażnienia i łagodzenia negatywnych stanów emocjonalnych.
Dowiedziono tego podczas badań naukowych w 1988 r. Peret w trakcie konsultacji podawał jego niewielkie dawki osobom skarżącym się na wyczerpanie, astenię, przygnębienie oraz obniżenie sił życiowych. W tych przypadkach pyłek kwiatowy w małych dawkach (1-3 g dziennie) okazał się dość skutecznym czynnikiem terapeutycznym. Już po kilku dniach leczenia prawie u wszystkich osób poddanych badaniu obserwowano polepszenie stanu zdrowia. Siły życiowe pacjentów wzrastały, nastrój i usposobienie stawało się bardziej optymistyczne. Dlatego też pyłek kwiatowy to nie tylko dobry sposób na stany depresyjne, ale również obniżony nastrój, który nierzadko towarzyszy niepłodnym.
Jak stosować pyłek? – dawkowanie i przeciwwskazania
Pyłek pszczeli można spożywać na wiele sposobów, jednak aby zwiększyć jego wchłanianie należy go rozdrobnić. W takiej formie wystarczy go dodać do wody, koktajlu, mleka, miodu, dżemu lub twarogu. Ważne, aby odpowiednie proporcje – od 1:1 do 1:4. Jeśli np. rozpuszcza się go w wodzie zaleca się zalanie go 1/2 lub 1/3 szklanki płynu.
Najczęściej pyłek pszczeli spożywa się podczas kuracji trwających 1-3 miesiące. Przyjmuje się go wtedy np. 3 razy dziennie. Zalecana dzienna dawka u dorosłych to ok. 20-30 g.
Warto podkreślić, że u niektórych osób pyłki roślinne mogą wywoływać reakcje alergiczne. Może to być dolegliwości takie jak: nudności, wymioty, wzdęcia, bóle brzucha, zgaga i obrzęki.
[logo] Tekst powstał we współpracy z Food Forum – czasopismem specjalistycznym o zdrowym odżywianiu. To największe czasopismo w Polsce o zdrowym żywieniu, wyznaczające istotne trendy dietetyczne. Pismo tworzone jest przez największe autorytety medyczne i dietetyczne w kraju.