Postępowanie dietetyczne w kamicy żółciowej przewodowej po zabiegu endoskopowej cholangiopankreatografii wstecznej

Case study

OPIS PRZYPADKU

Powód wizyty u dietetyka 

Dopasowanie dietoterapii po zabiegu endoskopowej cholangiopankreatografii wstecznej (ECPW) z powodu kamicy żółciowej przewodowej (ok. 10 lat wstecz resekcja pęcherzyka żółciowego – cholecystektomia). Zapobieganie ponownemu odkładaniu złogów żółciowych. Regulacja wypróżnień (u pacjenta okresowo występują zaparcia). 
Endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna, określana skrótem ECPW lub ERCP (ang. endoscopic retrograde cholangiopancreatography) to metoda diagnostyczna oceniająca drogi żółciowe i przewody trzustkowe. ECPW wykonuje się głównie w celu przeprowadzenia zabiegów terapeutycznych, takich jak usuwanie złogów (kamieni) z dróg żółciowych i trzustkowych oraz zakładanie protez i poszerzanie dróg żółciowych.

Dane i pomiary

POLECAMY

Płeć Wiek Masa ciała Wysokość BMI
mężczyzna 68 lat 72 kg 174 cm 23,8 kg/m2
(zakres wartości prawidłowych:
18,5–24,9 kg/m2)

Zapotrzebowanie energetyczne

PPM*= PPM (mężczyźni) = SWE (spoczynkowy wydatek energetyczny kcal) = (10 x masa ciała [kg]) + (6,25 x wzrost [cm]) –
– (5 x [wiek]) + 5 = (10 x 72) + (6,25 x 174) – (5 x 68) + 5 = 720 + 1087,5 – 340 + 5 = 1472,5 ~ 1500 kcal
* Wzór Mifflina
CPM: 1500 kcal x 1,4 = 2100 kcal

Aktywność fizyczna

PAL Częstotliwość treningu Rodzaj treningu Czas trwania jednostki treningowej
1,4 7 x tydzień spacer o średniej intensywności 30 min

Stan kliniczny

Jednostki chorobowe: kamica żółciowa przewodowa, nadciśnienie tętnicze

Alergie i nietolerancje pokarmowe: nie stwierdzono 

Leki:

  • kwas ursodeoksycholowy: 250 mg/2 x dziennie (1 tabletka rano, 2 tabletki wieczorem)
  • jony potasu: 391 mg/1 x dziennie
  • nebiwolol: 2,5 mg/1 x dziennie
     

Suplementacja (ze wskazań lekarza prowadzącego): 

  • suplementacja kwasów omega-3: 1000 mg/1 x dziennie 
  • suplementacja witaminy D: 2000 IU/1 x dziennie
  • ostropest plamisty mielony: 5 g/1 x dziennie
     

Wyniki ostatnich badań laboratoryjnych: 

  • CRP 1,2 mg/l (wartość referencyjna < 5 mg/l)
  • ALT 28 U/l (zakres wartości referencyjnych 10–41 U/l)
  • AST 35 U/l (zakres wartości referencyjnych 10–37 U/l)
  • Bilirubina całkowita 1,15 mg/dl (wartość referencyjna < 1,20 mg/dl)
  • Fosfataza alkaliczna 78 U/l (zakres wartości referencyjnych 40–129 U/l)
  • GGTP 32 U/l (zakres wartości referencyjnych 8–61 U/l)
  • LDH 170 U/l (zakres wartości referencyjnych 135–225 U/l)
  • Amylaza 82 U/l (zakres wartości referenycjnych 18–100 U/l)
  • Cholesterol całkowity 205 mg/dl (wartość referencyjna < 190 mg/dl)
  • HDL-cholesterol 50 mg/dl (wartość referencyjna 35 mg/dl)
  • LDL-cholesterol 116 mg/dl (wartość referencyjna < 115 mg/dl)
  • Trigliceryd...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med., dietetyk kliniczny (MEDIC Poznań), autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych, współpracuje z Katedrą i Kliniką Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietoterapii zaburzeń metabolicznych (Specjalista SOIT), endokrynologicznych i chorób przewodu pokarmowego (ModuLife Expert).

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI