Przyglądając się piramidzie żywieniowej, łatwo zauważyć, że podstawą jej struktury są owoce i warzywa. Według WHO produkty te powinny być spożywane co najmniej pięć razy dziennie. Zalecenia dietetyczne wskazują na spożycie ok. 400–700 g/dzień, co miałoby stanowić podstawę zbilansowanego jadłospisu.
W rzeczywistości dieta przeciętnego Polaka wygląda jednak inaczej. Produkty roślinne stanowią niewielki odsetek spożywanej w ciągu dnia żywności. Co gorsza, przetwarzanie produktów roślinnych staje się coraz bardziej popularne, a niestety to właśnie one stanowią bardzo chętnie wybieraną przez konsumentów opcję.
POLECAMY
Prozdrowotne właściwości owoców i warzyw
Zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania wyraźnie wskazują na wielokierunkowe oraz pozytywne działanie składników owoców i warzyw, np. profilaktyczne w przypadku chorób cywilizacyjnych. Efekt ten uwarunkowany jest bardzo bogatym oraz zróżnicowanym składem tych produktów. Owoce i warzywa stanowią źródło witamin, biopierwiastków, błonnika, flawonoidów czy fitoestrogenów [1–4,16].
Witaminy
Około 75% witaminy C dostarczanej do organizmu pochodzi z przetworów owocowo-warzywnych. Najczęściej można mówić o: pietruszce, szpinaku, pomidorach, papryce,...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!