Stale rosnąca zachorowalność na choroby przewlekłe, zwłaszcza sercowo-naczyniowe, cukrzycę typu 2, otyłość oraz nowotwory wymusza konieczność poszukiwania coraz lepszych metod ich zapobiegania i zwalczania. W ostatnich latach obserwujemy zainteresowanie medycyną spersonalizowaną, która postrzega pacjenta jako indywidualną jednostkę, uwzględniając m.in. jego predyspozycje genetyczne, fenotyp, mikrobiom jelitowy czy wpływ środowiska. W medycynie spersonalizowanej dużą rolę odgrywają badania genetyczne, dzięki którym możliwe jest dopasowanie terapii do indywidualnej odpowiedzi pacjenta na stosowane leki oraz interwencje żywieniowe.
Żywienie spersonalizowane stanowi ważną część medycyny spersonalizowanej i umożliwia dostosowanie diety do indywidualnego profilu genetycznego pacjenta, który wpływa na wchłanianie, metabolizm i wykorzystanie składników pożywienia. Dzięki badaniom nutrigenetycznym można dostosować odpowiednią podaż makro- i mikroelementów, antyoksydantów oraz zindywidualizować zalecenia w zakresie spożycia sodu, kofeiny, alkoholu, laktozy, fruktozy czy glutenu [1–3]. Porady dietetyczne uwzględniające indywidualną zmienność osobniczą mogą być bardziej skuteczne w zapobieganiu chorobom przewlekłym niż zalecenia dla ogółu populacji, o czym pisałam w poprzednim numerze czasopisma „Food Forum” (6/2019).
Jednym z nowoczesnych narzędzi zyskujących coraz większą popularność, zarówno wśród społeczności naukowej, jak i praktyków, jest nutrilipidomika, która daje nowe spojrzenie na indywidualne zapotrzebowanie na tłuszcze.

ch...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!