Nutraceutyki a wsparcie wydolności układu sercowo-naczyniowego

Zapobieganie chorobom

Jedną z głównych przyczyn umieralności na świecie są choroby układu sercowo-naczyniowego. Podstawa profilaktyki ukierunkowana jest na modyfikację poszczególnych czynników ryzyka. Na eliminację poszczególnych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych pozytywny wpływ mogą mieć nutraceutyki. Wśród nich wymienia się fitosterole i sterole, beta-glukan, wybrane kwasy omega-3, kurkuminę, czerwony ryż drożdżowy. Edukacja w zakresie pozytywnego oddziaływania nutraceutyków na czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego wydaje się niezbędnym elementem skutecznej profilaktyki.

Choroby układu sercowo-naczyniowego obejmujące chorobę niedokrwienną serca, niedokrwienny udar mózgu i chorobę tętnic obwodowych, są główną przyczyną zachorowalności i umieralności na świecie i stanowią jeden z największych problemów zdrowotnych we współczesnej medycynie. Edukacja w zakresie profilaktyki może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia publicznego. Obok aktywności fizycznej istotnym czynnikiem jest prawidłowe zbilansowane żywienie, uwzględniające szczególnie nutraceutyki. Żywność funkcjonalna dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych pozytywnie oddziałuje na kondycję układu krążenia, przyczyniając się do ograniczenia wystąpienia ryzyka choroby układu sercowo-naczyniowego. 
Główną przyczyną rozwoju chorób układu krążenia jest miażdżyca naczyń. Obecnie znamy ponad 300 czynników ryzyka miażdżycy, a tym samym chorób układu sercowo-naczyniowego. 
Po raz pi...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI