Dołącz do czytelników
Brak wyników

Nowości żywieniowe

11 stycznia 2019

NR 1 (Luty 2018)

Nowości żywieniowe

0 112

 

MONSTER

Rosnąca świadomość, edukacja i pojawiające się w mediach informacje na temat substancji, które dodawane do żywności niekoniecznie służą naszemu zdrowiu, sprawiają, że z każdym rokiem na rynku produktów spożywczych wzrasta grupa świadomych konsumentów. Zdobywana przez nich wiedza przekonuje ich do zadawania sobie trudu szczegółowego czytania etykiet wybieranych produktów oraz dokonywania przemyślanych wyborów zakupowych.

Od kilku lat zauważamy również bardzo silny trend polegający na stosowaniu zamienników tradycyjnych produktów na ich zdrowsze i jakościowo lepsze odpowiedniki. 

Sytuacja taka występuje również w przypadku jednego z najbardziej znanych kremów do smarowania pieczywa o smaku czekoladowo-orzechowym. Jego skład przeraża dietetyków na całym świecie od lat, ze względu na ogromną ilość dodawanego do kremu białego cukru oraz oleju palmowego.

Co mamy zrobić, kiedy nasze dzieci tak bardzo lubią słodkie kremy czekoladowe na kanapce?

MONSTER to młoda, polska marka, która stara się, aby jej produkty miały najlepszy jakościowo skład, zachowując oryginalny smak, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni. Tworzone z pasją masła orzechowe oraz daktylowe to 100% natury bez dodatku cukru, laktozy, sztucznych barwników i składników modyfikowanych genetycznie.

Aktualnie oferta firmy to masła z orzechów arachidowych w wersji naturalnej lub z dodatkami oraz masła daktylowe z cynamonem lub kakao, które idealnie zastępuje wspomniany wcześniej krem czekoladowy. 
Ponadto masło z daktyli jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, ma niski indeks glikemiczny i naturalnie dodaje energii. 

 

VIOLIFE

Ta grecka firma to europejski pionier w produkcji roślinnych produktów wegańskich, których smak do złudzenia przypomina tradycyjne sery pozyskiwane z mleka zwierzęcego. Oferta jest bardzo szeroka i każdy miłośnik nabiału znajdzie w niej coś dla siebie. Między innymi są dostępne odpowiedniki serów: żółtych, mozzarella, cheddar,...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy