Potęgę i potrzebę wyznaczania nowych kierunków leczenia cukrzycy, potencjału działania, tworzenia narzędzi technologicznych potwierdzają prognozy – Międzynarodowa Federacja Cukrzycy (International Diabetes Federation – IDF) informuje, że obecnie ponad 425 mln osób choruje na cukrzycę. Przypuszcza się, że w 2045 r. liczba osób dotkniętych tą jednostką chorobową wzrośnie do 629 mln, czyli zwiększy się nawet o 48% [1].
Cukrzyca jako „choroba technologiczna”
Liczba zachorowań na cukrzycę wyznacza potencjał tworzenia nowoczesnych narzędzi ułatwiających pacjentom codzienne funkcjonowanie. Cukrzyca jest chorobą, w której zasadniczą rolę odgrywa technologia, dlatego też jest ona cały czas mocno rozwijana. Nowe technologie, jakie pojawiają się na przestrzeni ostatnich lat, mają na celu ułatwienie życia diabetykom, a co więcej – poprawę ich glikemii [2].
Konsekwencją nieleczonej cukrzycy jest powstawanie zmian patologicznych wielu narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych [3, 4]. Nowoczesne technologie mają na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia wspomnianych powikłań, poprzez poprawę samokontroli pacjenta i poprawę jakości życia z cukrzycą. Należy pamiętać, że wspomniane narzędzia wymagają aktywnego zaangażowania pacjenta w całym procesie leczenia i z pewnością są wyzwaniem dla dietetyka, który powinien cały czas na bieżąco śledzić informacje o powstających nowościach.
POLECAMY
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!