Najnowsze schematy żywieniowe wraz z suplementacją w chorobach tarczycy, w tym Hashimoto

Suplementy

Choroby tarczycy dotyczą dużej grupy osób, jednak dokładne liczby nie są znane. Wiele osób w Polsce nie poddało się nigdy żadnym badaniom laboratoryjnym w kierunku chorób gruczołu tarczowego. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego z 2006 r. choroby tarczycy dotyczyły 1 202 000 osób w Polsce, czyli 2,2% populacji, w tym głównie kobiet. W 2014 i 2015 r. Polskie Stowarzyszenie Chorych na Hashimoto zorganizowało akcję wyrywkowo sprawdzającą kobiety pod kątem chorób tarczycy za pomocą badania ultrasonograficznego metodą Dopplera. W badaniu wzięło udział 500 kobiet w wieku 18–70 lat. Aż 50% uczestniczek badania miało zmiany w obrębie tarczycy, a większość o tym nie widziała [1]. Nieleczone schorzenia tarczycy mogą powodować różnego rodzaju powikłania. Niedoczynność, nadczynność i rak tarczycy mają odmienny obraz kliniczny. Dobór leczenia zależy od rodzaju choroby. Wsparcie w postaci schematu żywieniowego ulega modyfikacjom w zależności od rodzaju schorzenia tarczycy i innych czynników wpływających na zdrowie i objawy towarzyszące chorobie. Dieta powinna być dobrana indywidualnie. 

Tarczyca jest jednym z gruczołów wydzielania wewnętrznego, który oddziałuje na inne narządy i odpowiada za homeostazę w organizmie. Nadmierne wydzielanie hormonów tarczycy powoduje nadczynność tarczycy, z kolei niewystarczająca produkcja jest charakterystyczna dla niedoczynności. Główną przyczyną nadczynności tarczycy jest autoimmunologiczna choroba Gravesa-Basedowa. Niedoczynność tarczycy jest często skutkiem przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia Hashimoto i stanowi jedną z najczęściej występujących patologii gruczołu tarczowego. Choroba dotyczy ok. 1–6% populacji, przy czym od czterech do pięciu razy częściej chorują kobiety, a częstość występowania choroby rośnie z wiekiem. Niedobory hormonów tarczycy prowadzą do spowolnienia procesów metabolicznych, nadwyżka powoduje ich przyspieszenie. Gruczoł tarczowy odpowiada za ok. 30% spoczynkowej przemiany materii, dlatego przy jej nieprawidłowej funkcji mogą pojawić się problemy z utrzymaniem należnej masy ciała. Ze względu na udział hormonów tarczycy w regulacji przemian metabolicznych objawy dysfunkcji tarczycy mogą być różne i obejmować wiele narządów i układów [2]. Część z objawów można łagodzić dietą, dlatego u pacjentów z chorobami tarczycy powinno się zwracać uwagę na prawidłowy udział w diecie wybranych makro- i mikroskładników, które wpływają na czynność gruczołu tarczowego. Doniesienia naukowe wskazują na istnienie związku pomiędzy niedoczynnością tarczycy a zwiększoną masą ciała oraz stężeniem TSH w przedziale 2,5–4 mg/dl a zwiększonym ryzykiem otyłości i zespołu metaboliczneg...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI