Dołącz do czytelników
Brak wyników

Felieton dietetyczny

5 lipca 2022

NR 3 (Czerwiec 2022)

Moda na wszystko, czyli cienie i blaski zasadzki gluten-free

0 392

Moda to pojęcie znane nie tylko sztuce ubioru, ale również innym dziedzinom naszego współczesnego świata. Co rusz słyszymy o nowych trendach, czy to w marketingu, czy też w przemyśle spożywczym lub wzornictwie. Z jakichś powodów spora część społeczeństwa wybiera na jakiś czas jeden nurt i często ślepo za nim podąża, uznając go za właściwy. Czasem pojawia się też idol, który przyciąga swoją ideą innych. Jego silna osobowość może zdziałać wiele – zainspirować i zmanipulować zarazem. Historia pamięta wiele przykładów takich mód, tj. rock and roll i The Beatles, włoszczyzna i królowa Bona, czy też z naszego dietetycznego podwórka – dieta Dukana z jej twórcą na czele i dodałabym jeszcze sławne lody pewnych youtuberów. Myślę, że współczesne przykłady można mnożyć w nieskończoność, bo nowe media coraz szybciej nam je dostarczają. Mody mają to do siebie, że przemijają. Tylko te, które niosą ze sobą coś autentycznego lub ponadczasowego, zostają z nami na dłużej. Wtedy stają się kultowe, jak chociażby niektóre seriale, czy książki, które cieszą zarówno pokolenie X, jak i Z.

A jak to jest z trendami w zdrowym żywieniu? W świecie jedzenia, sztuki kulinarnej, nauki o żywieniu mody również się pojawiają. Czy mi samej zdarzało się ulec jakiemuś nurtowi? No, niestety tak. Niestety, bo te mody rzadko kiedy mają coś wspólnego z prawdą, nie są uniwersalne i przemijają. Ich miejsce zajmuje zawsze twarda nauka albo innowacja, albo…inna moda. Pamiętacie modę na dietę bezglutenową, dietę Dukana, dietę Atkinsa itp.? Ja doskonale! Te tak zwane diety alternatywne mąciły w głowach wielu żywieniowcom, lekarzom, a najbardziej samym pacjentom. Czas i czysta nauka, a także doświadczenia wielu ludzi zweryfikowały ich zasadność.

Moje obie prace dyplomowe na studiach dotyczyły stanu odżywienia chorych na celiakię. Dla pacjentów zmagających się z tą chorobą jedynym lekiem jest żywność bezglutenowa, która wtedy niestety nie była zbyt popularna. Pamiętam doskonale wywiady z chorymi, którzy skarżyli się na jej małą dostępność. Natomiast w mojej ocenie, ta która była w sklepach miała wiele do życzenia w aspekcie zdrowotności (niska zaw...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy