Mleko modyfikowane – rodzaje i właściwości

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Żywienie – ważny czynnik pozwalający w pełni zrealizować wrodzony, genetycznie uwarunkowany potencjał zdrowotny i rozwojowy dziecka. Szczególnie ważny jest w najwcześniejszych okresach rozwoju ontogenetycznego – płodowym i noworodkowo-niemowlęcym – określanych jako krytyczne. Charakteryzują się one wysokim tempem wzrastania i dojrzewania dziecka, dużą intensywnością przemian metabolicznych, co skutkuje zwiększonym zapotrzebowaniem na energię i wszystkie składniki pokarmowe. 

Celem żywienia jest zaspokajanie uczucia głodu, dostarczanie przyjemności smakowo-zapachowych oraz zapobieganie niedoborom makro- i mikroskładników. Dzięki temu dziecko odczuwa komfort i ma zagwarantowaną odpowiednią jakość życia.

POLECAMY

Z dotychczasowych badań wynika, że rodzaj diety wywiera tym większy wpływ na kształtowanie przemian ustrojowych, im młodszy jest organizm. 

Istnieją dwa zasadniczo różne sposoby żywienia niemowlęcia – naturalny (karmienie piersią) i sztuczny (mleko modyfikowane).

Karmienie naturalne – fizjologiczny sposób żywienia niemowląt. Zaspokaja zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze, zapewnia harmonijny rozwój psychomotoryczny i stanowi pierwotny bodziec kształtujący umiejętność interakcji społecznej. Pokarm kobiecy jest najlepszy jakościowo i idealny dla niemowląt, stanowi jeden z ważniejszych elementów profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Zdolność dostosowania składu pokarmu w zależności od okresu rozwojowego dziecka, pory roku i dnia świadczą o doskonałej adaptacji do zmiennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. 

Tabela 1. Biodostępność składników mineralnych

  Mleko kobiece Mleko modyfikowane Mieszanka mleczna Produkty zbożowe
Fe 50% 7% 12% 4%
Ca 75%/58% 50%/38%    
Zn 41% 31%    

W mleku modyfikowanym i mieszankach mlecznych mniejsza biodostępność kompensowana jest poprzez zwiększenie ich stężenia!

 

Żywienie sztuczne – alternatywa karmienia naturalnego, wykorzystuje całą gamę mleka modyfikowanego, które w maksymalny sposób jest upodabniane do mleka matczynego na podstawie dyrektyw Unii Europejskiej dotyczących produkcji i składu. 

Mleko modyfikowane, które ma zastąpić mleko matki wytwarzane, je...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI