Nie od dzisiaj wiadomo, że kluczem do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu są zdrowe jelita, a na skład mikrobioty jelitowej ma wpływ właściwy sposób odżywiania. Łączna masa mikrobioty wynosi średnio od 1,5 do 2,0 kg, dlatego tak ważne jest dbanie o jej prawidłowy stan [1]. W jelitach, nazywanych często drugim mózgiem człowieka, zachodzi wiele procesów istotnych dla naszego organizmu. Wśród nich można wyróżnić trawienie, wchłanianie substancji odżywczych, a także syntezę witamin czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych [2]. Skład mikrobioty jelitowej wpływa na nastrój, zaburzenia emocjonalne i neurorozwojowe, stymuluje komórki układu immunologicznego, a także odgrywa kluczową rolę w etiologii wielu chorób, takich jak otyłość, depresja, alergia, cukrzyca typu 2, zespół jelita nadwrażliwego czy nieswoiste zapalenie jelit [3]. Spośród różnych czynników wpływających na skład mikrobioty (ryc. 1) najważniejszy jest sposób odżywiania, a proporcje dostarczanych substancji mają istotny wpływ na wzrost poszczególnych bakterii. Skład mikrobioty kształtuje się już w momencie narodzin, a nawet istnieją doniesienia, że w okresie prenatalnym [4, 5]. Obecnie wiadomo, że niektóre bakterie bytujące w jelicie mogą wykazywać działanie chorobotwórcze, dlatego też tak ważne jest, aby w przewadze ilościowej znajdowały się bakterie korzystnie wpływające na procesy inicjowane w jelitach. Stan mikrobioty jelitowej charakteryzujący się przewagą pożądanych bakterii nazywany jest eubiozą, a każde zaburzenie w funkcjonowaniu jelit wywoł...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!