Mleko A2A2 a zdrowie jelit

Zapobieganie chorobom

Artykuł Mleko A2A2 a zdrowie jelit przedstawia wpływ konsumpcji mleka z β-kazeiną A2 na jelita. W wielu badaniach naukowych wykazano, iż spożywanie mleka A2A2 zapobiega stanom zapalnym żołądkowo-jelitowym, co objawia się m.in. skróceniem czasu przejścia przez przewód pokarmowy, wzrostem zawartości krótkołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych w kale, zmniejszoną proporcją wzdęć brzucha i wypróżnień, zmniejszoną częstotliwością wypróżnień czy poprawą funkcji poznawczych. Ponadto, spożywanie mleka z β-kazeiną A2 poprawia morfologię błony śluzowej jelita, zwiększając liczbę drobnoustrojów jelitowych (np. Bifidobacterium spp.), które mają kluczowy wpływ na utrzymanie prawidłowej homeostazy w jelitach. Konsumpcja mleka A2A2 może także przeciwdziałać bądź opóźniać starzenie jelit, wpływać na układ odpornościowy człowieka, zmniejszać ryzyko chorób związanych ze stresem oksydacyjnym oraz chorób układu pokarmowego, jak np. zespół jelita nadwrażliwego czy zapalenie jelita grubego.

Nie od dzisiaj wiadomo, że kluczem do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu są zdrowe jelita, a na skład mikrobioty jelitowej ma wpływ właściwy sposób odżywiania. Łączna masa mikrobioty wynosi średnio od 1,5 do 2,0 kg, dlatego tak ważne jest dbanie o jej prawidłowy stan [1]. W jelitach, nazywanych często drugim mózgiem człowieka, zachodzi wiele procesów istotnych dla naszego organizmu. Wśród nich można wyróżnić trawienie, wchłanianie substancji odżywczych, a także syntezę witamin czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych [2]. Skład mikrobioty jelitowej wpływa na nastrój, zaburzenia emocjonalne i neurorozwojowe, stymuluje komórki układu immunologicznego, a także odgrywa kluczową rolę w etiologii wielu chorób, takich jak otyłość, depresja, alergia, cukrzyca typu 2, zespół jelita nadwrażliwego czy nieswoiste zapalenie jelit [3]. Spośród różnych czynników wpływających na skład mikrobioty (ryc. 1) najważniejszy jest sposób odżywiania, a proporcje dostarczanych substancji mają istotny wpływ na wzrost poszczególnych bakterii. Skład mikrobioty kształtuje się już w momencie narodzin, a nawet istnieją doniesienia, że w okresie prenatalnym [4, 5]. Obecnie wiadomo, że niektóre bakterie bytujące w jelicie mogą wykazywać działanie chorobotwórcze, dlatego też tak ważne jest, aby w przewadze ilościowej znajdowały się bakterie korzystnie wpływające na procesy inicjowane w jelitach. Stan mikrobioty jelitowej charakteryzujący się przewagą pożądanych bakterii nazywany jest eubiozą, a każde zaburzenie w funkcjonowaniu jelit wywoł...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI