Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to złożone zaburzenie żołądkowo-jelitowe, o niejasnej etiologii, które charakteryzuje się przewlekłym bólem brzucha, dyskomfortem i dolegliwościami jelitowymi [1]. Chorzy doświadczają wzdęć, bólu brzucha i zmienionego rytmu wypróżnień, uczucia niepełnego wypróżnienia czy wodnistego stolca [4]. Do rozpoznania stosowane są IV kryteria rzymskie, stanowiące główne kryterium diagnostyczne zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego, określanych zgodnie z nową definicją zaburzeniami interakcji jelitowo-mózgowych [2]. Jeżeli w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu występował ból brzucha związany z defekacją, ze zmianą konsystencji stolca i/lub ze zmianą częstości wypróżnień, to można rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego [5]. IBS dotyka około 10-20% populacji światowej i wiąże się ze znacznie obniżoną jakością życia [3]. W związku z tym dla niektórych chorych może stanowić barierę zniechęcającą chociażby do wakacyjnych podróży z obawy przed pojawieniem się nieoczekiwanych objawów. Główny cel leczenia pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego polega na złagodzeniu objawów pochodzących z przewodu pokarmowego. Zmiana nawyków żywieniowych poprzez wykluczenie z diety produktów wzmagających objawy stanowi jedną ze sprawdzonych niefarmakologicznych metod leczenia. Chory powinien dostosować dietę do swoich indywidualnych potrzeb oraz modyfikować ją w zależności od pojawiających się dolegliwości. Zalecaną dietą jest diet...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!