Mikrobiota i zespół jelita nadwrażliwego (IBS) w wakacyjnych wyprawach egzotycznych

Zapobieganie chorobom

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie żołądkowo-jelitowe charakteryzujące się przewlekłym bólem brzucha, dyskomfortem i dolegliwościami jelitowymi. Dla niektórych chorych może stanowić barierę zniechęcającą chociażby do wakacyjnych podróży z obawy o nieoczekiwane pojawienie się objawów. Zmiana nawyków żywieniowych i dieta low FODMAP to istotny model leczenia. Na patogenezę IBS wpływają zaburzenia w składzie mikrobioty jelitowej, a więc pośrednio także dieta.

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to złożone zaburzenie żołądkowo-jelitowe, o niejasnej etiologii, które charakteryzuje się przewlekłym bólem brzucha, dyskomfortem i dolegliwościami jelitowymi [1]. Chorzy doświadczają wzdęć, bólu brzucha i zmienionego rytmu wypróżnień, uczucia niepełnego wypróżnienia czy wodnistego stolca [4]. Do rozpoznania stosowane są IV kryteria rzymskie, stanowiące główne kryterium diagnostyczne zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego, określanych zgodnie z nową definicją zaburzeniami interakcji jelitowo-mózgowych [2]. Jeżeli w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu występował ból brzucha związany z defekacją, ze zmianą konsystencji stolca i/lub ze zmianą częstości wypróżnień, to można rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego [5]. IBS dotyka około 10-20% populacji światowej i wiąże się ze znacznie obniżoną jakością życia [3]. W związku z tym dla niektórych chorych może stanowić barierę zniechęcającą chociażby do wakacyjnych podróży z obawy przed pojawieniem się nieoczekiwanych objawów. Główny cel leczenia pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego polega na złagodzeniu objawów pochodzących z przewodu pokarmowego. Zmiana nawyków żywieniowych poprzez wykluczenie z diety produktów wzmagających objawy stanowi jedną ze sprawdzonych niefarmakologicznych metod leczenia. Chory powinien dostosować dietę do swoich indywidualnych potrzeb oraz modyfikować ją w zależności od pojawiających się dolegliwości. Zalecaną dietą jest diet...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny pracujący w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu; absolwent Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu; aktualne zainteresowania skoncentrowane są głównie na żywieniu w cukrzycy oraz chorobach współistniejących

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI