Metylacja a homocysteina – kwestie praktyczne

Zapobieganie chorobom

Na początku była… metylacja

Metylacja to proces biochemiczny, który zachodzi w naszym organizmie w każdej sekundzie życia, a który wpływa na strukturę cząsteczek, w szczególności zaś – sekwencji DNA. Z kolei wszelka zmiana struktury sekwencji DNA, wpływa na aktywność danego genu. Wspomniana właściwość sprawia, że metylacja to kluczowy czynnik, decydujący o naszym zdrowiu oraz długości życia.

Sama metylacja to nic innego jak przekazywanie grupy metylowej (-CH3) pomiędzy molekułami. Polega na podstawieniu u tzw. biorcy atomu wodoru przez trzy atomy wodoru oraz jeden atom węgla, którą oddaje cząsteczka nazywana donorem. Białko lub cząsteczka DNA, do której przyłącza się grupa metylowa, ulega aktywacji i może pełnić w ten sposób przynależną im funkcję. Metylacja jest nieodłącznie związana z ekspresją lub wyciszaniem naszych genów [28, 29].

Proces metylacji odpowiada w organizmie m.in. za:

  • dostarczanie nam bioaktywnej formy witaminy B12, czyli metylokobalaminy (metylacja aktywuje kobalaminę) [30],
  • dostarczanie nam bioaktywnej formy kwasu foliowego (kwas foliowy przekształca się w aktywne 5-MTHF, czyli kwas lewomefoliowy),
  • współregulację ekspresji genów,
  • współregulację syntezy DNA i RNA,
  • rozkład homocysteiny.

Homocysteina to aminokwas zawierający grupę siarkową i jest wytwarzana przez nasz organizm samodzielnie, jako pochodna metioniny [10]. Homocysteina bierze aktywny ud...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI